kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

AKP çelik korsede kapatmaya gerek yok!

Dün, 'İstanbul-Londra' hattında telefon trafiği yoğundu. Herkes "Anayasa Mahkemesi AK Parti'yi kapatacak mı?" sorusuna yanıt aradı. Piyasa, "Kapatılacak, kapatılmayacak ve AK Parti sadece Hazine yardımı alamayacak" senaryosuna odaklandı.
Her üç senaryo, "11 Yüksek Mahkeme üyesi müzakereleri büyük ihtimalle hafta sonuna kadar sonuçlandırır" hesabına dayanıyor. Peki, AK Parti kapatılacak mı?
Yanıt, S Bilişim Danışmanlık' tan geliyor; "AK Parti kapatılmayacak!"
Niye kapatılmayacak?
S Bilişim diyor ki; "5735 sayılı türbanda serbestlik getiren anayasa değişiklik kararı iptal edildi. Siyasal sistem 5 Haziran tarihli Anayasa Mahkemesi kararıyla çelik korse içine alındı!"
Diyeceksiniz ki, "Bu çelik korse" neyin nesi? "Çelik korse" teknik bir anayasa hukuku terimi.
S Bilişim anlatıyor: "Anayasa'nın demokratik ve hukuk devleti niteliklerini yorumlama yetki tekeli, tartışmasız Anayasa Mahkemesi'ne ait.
Oysa laiklik ve sosyal devlet yorum yetki tekeli, yasama ve yargı arasında paylaştırılmıştı. Yasama organı tarafından serbestçe kullanılırken, 5 Haziran'dan itibaren laiklik bakımından durum değişti!
Artık cumhuriyetin nitelikleri bakımından yorum yetki tekeli, bundan böyle 'kısıtlı' olarak yasama organının elinde. Çünkü yetki tekeli 5 Haziran tarihli karar ile ağırlıklı olarak Anayasa Mahkemesi'ne geçti."
Diyeceksiniz ki:
"Yazdıklarınız ne anlama geliyor?"
S Bilişim'e göre yorum çok açık.
"Laiklik bakımından yasama organı ve onun içindeki hiçbir siyasi parti ve siyasi aktör artık sistem içinde tehdit oluşturamaz." 5 Haziran öncesi tehdit olan durum, 5 Haziran sonrası tehdit olmaktan çıktı. Sistem, "çelik korse" içine alındı." Yani bütün siyasi sistem bloke oldu.
İlginç bir değerlendirme.
Biz de S Bilişim'e, "Piyasa, bunu algıladı mı?" diye sorduk. "Türk siyasi sisteminin çelik korse içine alınması gecikmeli algılandığı için henüz doğru fiyatlama yapılmadı," yanıtı geldi.
Görünen, çelik korse siyaseti çok tartışılacak. S Bilişim yorumunda iddialı, "Türkiye, devlet geleneğini korudu. Yüzünü Batı'ya çevirdi. Avrasyacılığa ve yerel olmaya yüz çevirdi" diyor.
S Bilişim, Türkiye'de siyasi istikrar analizi yapan dört şirketten biri. Yabancı ortağı yok. Türk pazarında ağırlığı olan üç yabancı şirketle rekabet ediyor. Değerlendirmeleri ilgi çekiyor. Ne diyelim!
Kararı bekleyelim.