kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

24 hakkı kullanmak zorunda değilsiniz

Pervİn Kaplan
24 tercih hakkınızın tümünü kullanmak zorunda değilsiniz. Bir okula yerleştirilirseniz kayıt olsanız da olmasanız da gelecek yıl tekrar sınava girdiğinizde puanınız düşecektir..
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda baraj puanlarını aştınız ve şimdi sıra tercih listenizi oluşturmaya geldi. Uzmanlara göre mutlu olmanın koşullarından birisi de gerçekten severek ve isteyerek yaptığınız bir işte çalışmak. O yüzden uzmanların önerilerine kulak vererek, listenizde yerleştirildiğiniz takdirde okumayı istemediğiniz programlara yer vermemenizde fayda var. Yalnızca puanınız yettiği ya da aileniz ve çevreniz istediği için okumaktan mutlu olmayacağınız programları tercih etmek yerine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın da dediği gibi şansınızı gelecek yıla bırakabilir, gerçekten istediğiniz programa girebilmek için çalışarak hazırlanabilirsiniz. Kazansanız bile kayıt olmayı düşünmediğiniz bir programa tercih listenizde yer verdiğiniz takdirde tekrar sınava girdiğinizde puanınızda düşüş olacağını aklınızdan çıkarmayın. Çünkü 2008-ÖSS sonuçlarına göre bir yüksek öğretim programına açık öğretim kontenjansız programları hariç yerleştirildiğiniz takdirde kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da gelecek yıl Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) 0.8 katsayısı yerine 0.4 ile çarpılacak. Yani AOBP katsayınız yarıya inecek dolayısıyla bir sonraki yıl tekrar sınava girmeniz durumunda yerleşme şansınız azalacak. Yalnızca sınavsız geçişle bir yere yerleştirilen adayların AOBP'lerinde düşme olmayacak.

NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?
*
24 tercih hakkınız var ancak bunların tümünü doldurmak zorunda değilsiniz

* Kaydolmayı istemediğiniz bir programı tercih listenize koymayın

* İnterneti kullanma konusunda deneyimli değilseniz ya da yanlış yapmaktan çekiniyorsanız Başvuru Merkezleri'ne başvurmanız daha doğru olur

* Tercihlerinizi internetten yapacaksanız "Tercihleriniz sistem tarafından başarı ile kabul edilmiştir" uyarısını görmeden işleminizin tamamlanmadığını unutmayın

* Seçtiğiniz programın koşullarını kılavuzdan mutlaka araştırın. nPuanınız ne kadar yüksek olursa olsun yalnızca bir programa yerleştirilebilirsiniz. Bu program adayın puanı ile girebildiği en yüksek tercihtir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

* Merkezi yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı bir programı sonradan değiştirmesi mümkün değildir