kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Büyük resim için tıklayın

Newsweek: Türkiye bu yıl en kötü performans gösterenlerden

Newsweek, Türkiye ile Brezilya için "Petrol onları ayırdı" ifadesini kullandı. Türkiye'yi "En kötü performans gösteren piyasalardan biri" olarak niteledi..
Son 10 yılın çoğunda "yumurta ikizi" gibi gözüken Türkiye ile Brezilya'yı "petrol ayırdığı" değerlendirmesi yapıldı. Newsweek dergisi, Türkiye ve Brezilya için "Sanki ortak bir kaderleri vardı ancak petrol onları ayırdı" ifadesini kullandığı analizinde Türkiye'yi "bu yılda en kötü performans gösteren piyasalardan biri" olarak nitelendirdi. Newsweek dergisi, "Son 10 yılın çoğunda Brezilya ile Türkiye aynı yumurta ikizi gibi görülüyordü" diyen dergi, iki ülkenin tarihine "ağır borçlar ve yüksek enflasyon" damgasını vurduğunu, bunun sonucunda da her ikisinin 2002 yılında "uçurum kenarı"na geldiğini kaydetti. Ancak bunun ardından Brezilya ve Türkiye'nin yapısal reform yoluna girdiğini, "kayda değer" toparlama gösterdiğini belirten dergi, "Borsaları ve para birimleri sentronize bir biçimde işliyordu, ortak bir kaderleri olduğu gibi gözüküyordu. Ancak petrol onları ayırdı" ifadesini kullandı.

PETROBRAS FARKI
Newsweek, 2007 yılından beri fırlayan petrol fiyatlarının "kaynak zengini Brezilya ile kaynak yoksulu Türkiye'nin kaderini birbirinden ayırdığı" değerlendirmesini yaptığı analizinde de şunları yazdı: "Brezilya, petrol takıntılı dünyadan önemli ölçüde yararlananlardan; hammade, ihracatının yarısına yakın bir bölümünü oluşturuyor. Türkiye ise, çok büyük bir petrol ithal faturası ve petrol şokunu telafi edecek diğer büyük hammadelerinin olmaması nedeniyle bu yılda en kötü performansı gösteren piyasalardan biri. Brezilya'nın petrol devi Petrobras'ın piyasa değeri halen Türkiye'nin tüm piyasa kapitalizasyonundan daha büyük."