kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AIDS ilaçları HIV'lilerin ömrünü uzatıyor

Yeni Haber
Bilim adamları HIV-AIDS tedavisinde kullanılan karma ilaçların, kalkınmış ülkelerdeki hastaların ömrünü ortalama 13 yıl uzattığını ortaya çıkardı.

Tıp dünyasının saygın dergilerinden Lancet'te yayınlanan çalışma Avrupa, Kanada ve ABD'deki 30 binden fazla HIV-AIDS hastası üzerinde yürütüldü.

Araştırmada incelenen 'Anti-retroviral tedavi karışımı' diye bilinen ilaç kokteyli, 1996 yılında kullanıma sunulmuştu. Bu ilaç HİV virüsünü durduruyor, ancak yok edemiyor.

BBC'nin haberine göre, 3 zengin ülkedeki 14 çalışmayı inceleyen bilim adamları, bu ilaçlar sayesinde 1996-2005 yılları arasındaki ortalama ölüm oranlarında, bir önceki 10 yıla oranla yüzde 40'lık azalma saptadı. Araştırmanın yapıldığı dönemde yalnızca 2 bin hasta hayatını kaybetti.

Araştırma ekibinin başkanı olan Profesör Robert Hogg'a göre kalkınmış bir ülkede 20 yaşındayken hastalığa yakalanan bir kişi, artık eskiye oranla 13 yıl daha fazla yaşayabiliyor. Bilimadamları normalde 36 yıl olarak öngörülen ek ömür süresinin, araştırmanın son iki yılında 13 yıl daha arttığını aktarıyor.


CİHAN