kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
J. Solana AB yolu açılan Tadiç hükümeti Kosova'yı tanıyan ülkelere yeniden büyükelçi yollama kararı aldı.

Karadziç'e karşı 2014

Karadziç'in yakalanması Sırbistan'a AB'ye giriş yolunu açtı... İngiliz Times gazetesi, "Artık ekonomik kaygılar geride kaldı. Halk eski milliyetçi duyguları değil refahı istiyor" diye yazdı... Solana da ülkenin 2014'te AB'ye üye olabileceğini söyledi..
Sırbistan'da milliyetçi Tomislav Nikoliç'e karşı şubat ayında seçimi kazanarak ikinci kez iktidara gelen Boris Tadiç seçim süresince ve sonrasında ülkesinin AB üyesi olabilmesi için her şeyi yapacağını söyledi. Tadiç hükümeti, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi Kosova'yı tanıyan AB üyesi ülkelerden çektiği büyükelçilerini dün geri gönderme kararı aldı. Ve ülkesinin AB üyeliği yolunda en büyük engel olarak nitelendirilen savaş suçlularının yakalanması ve uluslararası mahkemeye iadesi için elinden geleni yapacağını söyledi.

GÖSTERİ YOK
Sırp lider Radovan Karadziç'in yakalanması Tadiç'in bu yönde attığı en önemli adım ve tarihi bir dönüm noktası olarak görülüyor. İngiliz Times gazetesi de "Eski düşmanları Hırvatların bile 2011'de AB üyesi olacaklarını görünce Sırpların da düşünceleri değişti" diye yazdı. Gazete arka arkaya AB'ye üye olanların ekonomik olarak kalkınmasının Sırplarda eski milliyetçi görüşleri bırakmalarında etkili olduğunu kaydetti. Gazete, "Kosova'nın bağımsızlığı sonrası yapılan gösterileri düşünün... Oysa Karadziç yakalandığında birkaç yüz kişi bile sokağa çıkmadı" yorumu yaptı.

'MÜKEMMEL HABER'
Sırp Blic gazetesine konuşan AB Dış İlişkiler ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana, "Karadziç'in tutuklanması mükemmel bir haber. Bu, yeni Sırbistan Hükümeti'nin kendisini uluslararası örgütlerle işbirliğine adadığını gösteriyor. 2014'e kadar Sırbistan da AB üyesi olabilir" diye konuştu. AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn de yakalanma sonrası yaptığı, "Sırbistan'ın Avrupa ile bütünleşme arzusu açısından çok önemli" açıklamasıyla AB üyeliği yolunun Sırplara açıldığının sinyalini verdi.
Haberin fotoğrafları