kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sektöre sonradan giren operatör için numara taşınabilirliği bir şart, ancak sihirli bir değnek değil

'Cepte adil rekabet için biri masaya yumruğunu vurmalı'

Avea Genel Müdürü Türktan, şebeke içi-dışı fiyat farkının mahkemelik olduğunu, ara bağlantı ücretleri konusunda karar olduğunu belirterek "Birçok konu mahkemeye gidiyor, ama bir şey değişmiyor" dedi..
Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, sektörde düzenleyicilerin aldığı kararların uygulama aşamasında sonuç vermediğini belirterek piyasadaki hâkim operatörün alınan kararları uygulamadığını belirtti. Sektördeki gelişmeleri değerlendiren Türktan, numara taşınabilirliğinin her şeyi bir gecede değiştirecek sihirli bir formül olmadığını belirtti. Türktan, "Öncelikle rekabet koşullarının oluşması için birinci olarak şebeke içi-dışı konuşma fiyatlarının ayarlanması, ikincisi de ara bağlantı ücretlerin düşürülmesi ve üçüncüsü de numara taşınabilirliğinin sağlanması gerekiyor. Numara taşıma pazara son giren operatörlerin rekabet açısından yaşayabilmesi için gerekli. Avrupa'da bırakın operatörler arası numara taşımayı, 'ülkeler arası taşıyalım' diye çalışmalar var. Türkiye de bu sürece hazırlanmalı" dedi.

ÖNCE DÜZEN SONRA SERBESTLİK
Türktan, düzenleyici kurumların sağlıklı rekabet için bir takım kurallar koyduktan ve bunları iyi denetleyecek mekanizmalar oluşturduktan sonra şirketleri biraz daha serbest bırakmasından yana olduklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir anlamda işin içine girip yönlendirme yerine rekabetçi koşulların daha iyi işlemesine katkıda bulunabilirler. Regülasyon açısından baktığınızda birtakım kararlar alınıyor, fakat uygulamada bunların pek sonuç verdiğini göremiyoruz. Örneğin şebeke içi-şebeke dışı fiyat farkları mahkemelik. Mahkemeye gidiliyor birçok konuda, ama uygulamada hiçbir şey değişmiyor. Aslında konu operatörler arasında çözülebilir. Diyeceksiniz ki hâkim operatör böyle bir şeyi ister mi ? Ama birinin masaya yumruğunu vurup bu böyle böyle olmalı diyebilmesi gerekiyor. Bugün baktığınızda kararlar alınıyor, ancak uygulamaya geçmiyor. Fiyatlar düşürülmediği için tüketici sonuçta zarar görüyor."