kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Banka kredi borcunun üçte biri en alttakilerin

Rahim AK EKONOMİ
Ev, otomobil ve beyaz eşya için tüketici kredisi alarak bankaya borçlananların üçte biri geliri bin YTL'nin altında olan yoksullar..
Türkiye Bankalar Birliği'nin istatistiklerine göre Mart 2008 sonu itibariyle bankalara borçlu olanların üçte birini geliri bin YTL'nin altında olan vatandaşlar oluşturuyor. Mart sonu rakamlarına göre ev, otomobil ve beyaz eşya alarak bankalara borçlananların sayısı 1 milyon 474 bini geçiyor. Gelir gruplarına göre bankalara en fazla borçlu olanlar ise geliri bin YTL'nin altında olan vatandaşlar. Toplam sayıları 451 bin 805 olan geliri bin YTL'nin altında olanlar kredi alanların tam üçte birini oluşturuyor. Bunların aldığı, borçlu olduğu miktar ise 2 milyar 687 milyon YTL. Yoksulluk sınırının altında gelir elde eden bu kesimden her bir kişi bankaya ortalama 6 bin YTL borçlu. İlk bin kişiden sonra gelen ve bin ile 2 bin YTl arasında gelir elde eden banka borçlularının sayısı da 328 bin 968 kişi. Bunların kredi borcu ise 2.8 milyar YTL. Bu gelir düzeyindeki vatandaşların ortalama kişi başı borcu 9 bin YTL.

EN ŞANSLI 578 KİŞİ
Aylık geliri 5 bin YTL'nin üstünde olanların sayısı ise 99 bin 866. En varlıklı sayılabilecek bu kesimin ortalama kişi başı borcu 30 bin YTL. Geliri 5 bin YTL ve üstü olanların yıllık kazancı ile bankaya olan borçları karşılaştırıldığında gelirinin yüzde 50'sinin krediye karşılık geldiği görülüyor. Oysa bu en az para kazanan ve en kalabalık olan grup için yüzde 70'i aşıyor. Dövizle borçlananların sayısı Eylül 2007'den sonra hızla azalarak bin 339'dan 578 kişiye kadar indi Global dalgalanmanın etkisiyle korkup döviz kredisinden vazgeçen 761 kişinin aksine döviz kredisinde kalan 578 şanslı vatandaş o günden buna dövizdeki hareket sınırlı kaldığı için daha az kredi faizi ödedi. Mart 2007'den sonra doların yükselmemesi nedeniyle yaklaşık bin kişi döviz kredisine yönelmişti.