kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kene korkusu pikniği vurdu faturası tavukçulara çıktı

Enerji ve yemdeki zamlarla maliyetleri yüzde 20 artan beyaz et üreticileri, bu yıl piknikten de umduğunu bulamayınca fiyatlar geçen yıla göre % 31 düştü..
Beyaz et sektörünü bu yıl da soya ve mısırda artan fiyatlarla navlun ve enerji maliyetleri vurdu. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BES-BİR) verilerine göre beyaz et fiyatları Haziran 2007'ye göre yüzde 31 oranında düşerken, maliyetler yüzde 20 arttı. BES-BİR Genel Sekreteri Yüce Canoler, son iki yılda 1 milyon ton olan beyaz et tüketiminin bu yıl artmasını bekleyen sektörün büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, "Üretim arttı ama talep azaldı. Kesimhaneden 3.1 liraya çıkan tavuk, piyasada 2.3 liraya satılıyor" dedi.

FİYATLAR MECBUREN DÜŞTÜ
Şen Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Gürdamar da, 2008'in ilk 6 ayının tavukçuluk sektörü açısından çok kötü geçtiğini belirterek, bu yıl bütün firmaların zarar açıklayacağını söyledi. Gürdamar, "Türk halkının satın alma gücü düşük. Fiyat biraz yükselse satış düşüyor. Sürekli üretim yaptığımız için mecburen düşük fiyata satmak zorunda kalıyoruz. 2008'in ilk 6 ayı çok kötü geçti. Bu sene bütün firmalar zarar açıklayacak. Bunun nedeni maliyetlerimizin çok yüksek olması. Enerjiye zam geldi. Akaryakıttan dolayı nakliye giderlerimiz yükseldi. Geçen seneki kuraklıktan dolayı yem, ham madde fiyatları çok yüksek. Bunun yanında bir de ithal girdiler var. Bunların fiyatı da yüzde 200 yüzde 300 gibi artış gösteriyor. Hem içerden hem dışardan gelen olumsuz etkiler var. Türk insanın gelirinde ve ücretlerinde bir artış olmadığı için bizim ürettiğimiz malı yüksek fiyata satma şansımız yok. Yüzde 20 yüzde 25 zararına sattığımız aylar oldu" diye konuştu.