kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Maliye'den meyve sebze ihracatına 'böcek'li destek

RAHİM AK
Meyve sebzede büyük sorun haline gelen kimyasal gübrelerin yerine kullanılan zararlıları yok eden böceklerin vergisi teşvik için indirildi..
Maliye Bakanlığı tarımsal ürünlerin ihracatına Katma Değer Vergisi desteği yaptı. Bakanlık, tarımda kullanılan ve ihracatta büyük sorun çıkaran kimyasalların yerine daha doğal olan böcekle mücadele edilmesi için bu zararlı böcekleri yok eden böceklerin vergisini yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdü. Bakanlık yetkilileri, özellikle son dönemlerde Rusya'ya yapılan domates ihracatında yaşanan sorunlara değinerek, "Meyve sebzede kimyasallar yerine daha doğal olan mücadele yöntemini teşvik etmek için böceklerin KDV oranını yüzde 18'den 8'e indirdik" diye konuştular.

BÖCEK İTHAL EDİLİYOR
Bakanlığın, zirai mücadelede kulmanılan ve kimyasallar gibi herhangi bir kalıntı bırakmayan daha sağlıklı bir yöntem olarak benimsenen böcekler ithal ediliyor. Böylece daha kolay ithal edilecek olan böcekler kimyasal kalıntı sorununu da çözmüş olacak. Bakanlık bu değişikliği cumartesi günü yayınlanan ve içinde KDV'si yüzde 8 olacak olan sağlık gereçlerinin de sayıldığı kararname ile gerçekleştirdi. Kararnamade, KDV'si yüzde 8 olan böcekler, "Gümrük Tarife Cetveli'nin 0106.90.00.90.14 pozisyonunda yer alan biyolojik mücadelede kullanılan parazit ve predatörler ile Tarım Bakanlığı tarafından zirai mücadelede kullanılmak üzere ruhsatlandırılan bitki koruma ürünleri" olarak sayıldı. Hasta yatağı, terlik, masa gibi sağlık hizmetlerinin yüzde 8'lik sağlık harcamaları dışına alan tebliğ, dişçi koltuğu, diş ipi, tomografi cihazları, ortopedik cihazlar gibi sağlık gereçlerinin KDV'sinin yüzde 8 olduğunu teyit etti. İşlenmiş post, deri ve köselelerin KDV'sini de yüzde 8'e indirdi.