kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
PERVİN KAPLAN

Sınava girenlerin yarısı üniversiteli olacak

Üniversitelerde kontenjanların artması, öğrenci sayısının azalması ve ardından da baraj puanlarında yapılan değişiklikler, bu yıl sınava giren öğrencilerin yarısını üniversiteli yapacak. Son iki yıldır ÖSS'de yapılan değişiklikler, tercih yapabilmek için gereken baraja ulaşmada öğrencilerin sıkıntı yaşamasına neden oluyordu. İki yıl önce ÖSS, iki bölümlü hale getirilirken, puan türü de dil hariç altıya çıkarıldı. İlk bölümü yapanlar, ön lisans programlarına girerken, ikinci bölüm için öğrenciler alan testlerinden en az ikisini çözmek zorundaydı. Bu durum o yıl iki kez ek yerleştirmeye rağmen başta KKTC ve vakıf üniversitelerinde 32 bin kontenjanın boş kalmasına neden olmuştu. Geçen yıl puan hesaplamada yapılan değişiklik de sorunu çözmedi ve 20 binden fazla kontenjan boş kaldı.
Bu yıl ise geçen yıllardan çok farklı bir tablo ortaya çıktı. Sınava çoğu şansını denemek için giren 381 bin kişilik kitle, 221 bine düşen son sınıf öğrenci sayısı ve üzerine de 113 bin kontenjan artışı, 50 binin üzerinde boş kontenjan demekti. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın öngörüsüyle 20'şer puanlık baraj düşüşü bunu en aza indirecek. Yarımağan bu değişikliğin 750 bin gencin açık öğretim dahil üniversiteli olmasına yol açacağını söylüyor.

Taban puanlar düşecek
Değişiklik sonucunda havuzda barajı geçen öğrenci sayısı artacak. Yani tercih yapma hakkına daha fazla öğrenci sahip olacak. Bu durum kontenjanı artan programlarda taban puanların düşmesine yol açacak. Yarımağan, "Açıklamak için bir örnek vereyim. Hukuk fakültelerinin bir tanesinin kontenjanı artmadı ama diğerlerinin arttı diyelim. Hukuka girebilecek öğrenci sayısı 3 binden 4 bine çıktı. Kontenjan birinde artmadı ama diğerlerinde arttığı için hepsinin puanında düşme olur. Kontenjanı çok artanda daha çok olur" dedi.