kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk askerinin görev süresi uzatıldı

AA
Yeni Haber
Lübnan'daki Türk askerinin görev süresi 2. kez uzatıldı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Lübnan'daki Türk askerlerinin görev süresinin uzatılmasının önemine işaret ederek, ''Tanzanya'nın bile barış gücüne katılması halinde, Türkiye'nin katılmamasının nasıl sakil bir durum yaratacağını takdirlerinize sunuyorum'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Lübnan'da BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL) bünyesindeki Türk askerlerinin görev süresinin, 5 Eylül 2008 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresinin görüşmelerinde Hükümet adına söz alan Gönül, Lübnan'a asker gönderilmesi ve görev süresinin uzatılmasına ilişkin alınan kararları anımsattı. UNIFIL'e ihtiyacın devam ettiği, 31 Ağustos 2008'den sonraki dönem için Ağustos ayı içinde BM Güvenlik Konseyi kararının kabul edilmesinin beklendiğini anlatan Gönül, ''TBMM'nin çalışma programını göz önünde tutarak, Türkiye'nin katkı süresinin UNIFIL'e paralel olarak uzatılması için şimdiden izin istediklerini'' söyledi.

Gönül, Türkiye'nin, bölgedeki gerginliklerin olumsuz yansımalarını doğrudan hissettiğini, sorunların diyalog ve uzlaşma yoluyla çözülmesi için aktif çaba içine girdiğini belirterek, istikrar ve güvenliğin tesis edilmesi ve korunması yönündeki uluslararası çabalara da etkin destek verdiği bildirdi.

Lübnan'da, UNIFIL bünyesindeki Türk askerlerinin görevlerini açıklarken, ''Bizim tahsis ettiğimiz güç asayişte kullanılmayacaktır'' diyen Gönül, yapılan sivil işler hakkında da bilgi verdi. Türkiye'nin 20 milyon dolar acil insani yardımda bulunduğunu, 10 milyon doların eğitim ve sağlık projelerine harcandığını belirten Gönül, taahhüt edilen 58 prefabrik okuldan 25'inin inşaatının tamamlandığını, 3 sağlık ocağı yapıldığını, 1 hastane inşaatının ise devam ettiğini kaydetti.

UNIFEL'e katkı sağlayan Türk deniz görev gücünün, 2 hücum botuna düştüğünü ifade eden Gönül, Türkiye ile beraber 21 ülkenin kara birlikleri ile 6 ülkenin de deniz birlikleriyle UNIFIL'e kuvvet katkısında bulunduğunu söyledi. Tanzanya'nın da kara birlikleriyle katkıda bulunan ülkeler arasında bulunduğu ifade eden Gönül, ''Tanzanya'nın bile barış gücüne katılması halinde, Türkiye'nin katılmamasının nasıl sakil bir durum yaratacağını takdirlerinize sunuyorum'' dedi.

Türkiye'nin, Orta Asya ve Orta Doğu ile dünya pazarları arasında doğal bir köprü görevi gördüğünü anımsatan Gönül, ''Türkiye, jeopolitik konumu nedeniyle özellikle Orta Doğu'nun yeniden yapılandırılmasının hız kazandığı şu günlerde izlenecek politikalara yön vermek ve alınacak uluslararası kararlarda söz sahibi olması amacıyla yaşanan gelişmelere kayıtsız kalmamalıdır ve kalmayacaktır'' diye konuştu.

''DEMOKRASİNİN GELİŞMESİNE KATKIDA BULUNDUK''

AK Parti grubu adına söz alan Sakarya Milletvekili Erol Aslan Cebeci, Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili daha önce Mecliste yapılan görüşmelerde muhalefet sözcülerin karamsar tablolar çizdiklerini, ancak bunların gerçekleşmediğini söyledi. Cebeci, Türk bayrağının, Lübnan ve Doğu Akdeniz'de gurur ve şerefle dalgalandığını ifade ederek, bölgeye huzur ve istikrarın gelmesine de katkıda bulunulduğunu kaydetti. Cebeci, ''Tarihi dostluk ilişkilerimizi canlandırdık. Hem bölgenin ekonomik kalkınmasına ve hem de demokrasinin gelişmesine hizmet ettik ve katkıda bulunduk'' diye konuştu.

MHP grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise Lübnan'a asker gönderilmesinin Mecliste tartışıldığını, ancak korkulanın olmadığını söyledi.

Şandır, Türk askerinin bir kazaya uğramadan görevini sürdürdüğünü, hem bölge barışına hem Lübnan'ın iç barışına katkı sağladığını ifade etti. Lübnan'daki olayların, Orta Doğu'da hak talep eden küresel güçlerden kaynaklandığını anlatan Şandır, ''Meclis olarak Lübnan'da yaşananlara bigane kalamayız'' diye konuştu.

Denizdeki petrol rezervlerini pazarlarken Türkiye'yi aklına getirmemesi ve Ermeni iddiaları konusunda aldığı karar dolayısıyla Lübnan'ı eleştiren Şandır, Türkiye'nin kendi hukukunu ve çıkarlarını koruyucu, karşı taraftan da fedakarlık isteyecek bir duruş sergilemesi gerektiğini söyledi.

''SÖZÜ DİNLENEN BİR ÜLKE''

AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış da Türkiye'nin bölgede önemli ve saygın bir güç haline geldiğini ifade ederek, ''Türkiye Cumhuriyeti, artık bölgede sözü dinlenen bir ülkedir'' dedi. Bağış, Türkiye'nin, AK Parti iktidarıyla artık içine kapanık, ne yaptığını bilmeyen ve başını kuma gömen bir ülke olmaktan çıktığını belirtti.

Bağış, enerji ve terörle mücadele gibi dünyadaki önemli konularda, artık Türkiye'nin ana aktör olarak yer aldığını söyledi.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de yerinden soru sorarak, BM'de UNIFIL ile ilgili karar alınmadan tezkerenin görüşülmesini eleştirdi.

Genç, ''UNIFIL'in görev süresi uzatılmazsa ne olacak?'' dedi.