kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gülnar alev alev

Yeni Haber
Mersin'in Gülnar ilçesinde dün başlayan ve devam eden, yaklaşık 400 hektar alanın zarar gördüğü yangını kontrol altına alma çalışmaları sürerken, önlem amaçlı olarak Büyükeceli beldesinin de boşaltıldığı bildirildi.

Kaymakam Mehmet Yıldırım yaptığı açıklamada, dün saat 11.00'de başlayan yangının zor arazi koşulları ve poyraz nedeniyle henüz kontrol altına alınamadığını belirtti.

Yangının denize doğru ilerlediğini ifade eden Yıldırım, ''yangında 3 iş makinesi zarar gördü. İki operatöre henüz ulaşamadık. Yöre halkından şu ana kadar ikisi yanık vakası olmak üzere 40 kişi tedavi altına alındı. İlk belirlemelere göre yangında 400 hektarlık orman arazisi zarar gördü'' dedi.

Yıldırım, yangın dolayısıyla Delikkaya, Kavakoluğu, Korucuk, Tepeköy ve Çavuşlar köylerinin ardından Koçaşlı ve Lapa köyü ile Büyükeceli beldesinin de önlem amaçlı boşaltıldığını kaydetti.Yangın sırasında bazı vatandaşların evlerini terk etmek istemediğini anlatan Yıldırım, ''uyarı yaptığımız bölgelerde vatandaşlarımız, mallarından önce canlarını düşünüp evlerini terk etmeli. Bölgeyi boşaltarak hem müdahalenin daha kolaylaşmasını sağlar hem de vatandaşlar ile ekiplerin can sağlığını tehlikeye atmamış oluruz'' dedi.

AKOM UÇAĞI DA GÜLNAR'DAKİ YANGINA MÜDAHALE EDİYOR

Mersin Gülnar'da iki gündür devam eden orman yangınını söndürme çalışmalarına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinin (AKOM) bir uçağı da destek veriyor.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Orman Genel Müdürlüğünün talebi üzerine AKOM yangın söndürme uçağının sabah saat 06.30 itibariyle bölgeye gönderildiği bildirildi. Açıklamada saat 08.45'de yangın söndürme çalışmalarına katılan uçağın, saat 15.00'e kadar 20 sorti yaptığı ifade edildi.

Gülnar'daki orman yangınını söndürme çalışmalarına 4 helikopter, Orman Genel Müdürlüğüne ait bir uçak, 100'e yakın arazöz ve 500'ü aşkın kişinin katıldığı belirtilen açıklamada, Adana, Antalya, Kahramanmaraş, ve Gaziantep gibi çevre illerden gelen ekiplerin de yangına müdahale ettiği kaydedildi.

''YANGIN HENÜZ KONTROL ALTINA ALINMADI''


Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Gülnar ilçesinde, dün başlayan orman yangınının henüz kontrol altına alınmadığını bildirdi.

İzinli olarak gittiği Ankara'dan, yangın nedeniyle kara yolu ile Gülnar'a gelen Vali Aksoy, Gülnar Kaymakamlığında oluşturulan kriz masası yöneticileriyle basına kapalı görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, yangınla ilgili havadan ve karadan mücadelenin sürdüğünü belirtti.

Vali Aksoy, ''Yangın henüz kontrol altına alınamadı, ancak sahil kesiminde tehlike söz konusu değil. Tatilcilerimiz ve vatandaşlarımız paniğe kapılmasın. Ayrıca, Gülnar ilçe merkezi için de tehlike söz konusu değil. Yangınla mücadele dört koldan sürdürülüyor. 4 helikopter, bir uçak ve çok sayıda itfaiye ekibinin yanı sıra ekiplerimiz aralıksız çalışıyor. Ancak, şiddetli rüzgar nedeniyle havadan müdahale eden ekiplerimiz zaman zaman ara vermek zorunda kalıyor'' dedi.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'nin yangının başlamasıyla birlikte olay yerine gelerek yangınla mücadeleyi yönettiğini, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun ise yola çıktığını ifade eden Vali Aksoy, şunları söyledi:

''Bizim tek temennimiz yangını daha fazla can ve mal kaybı olmaksızın atlatmak. 400 hektardan fazla alan tahrip oldu. Ancak, sayısal verileri vermek şu an pek doğru olmaz. Araştırmaların tamamlanması gerekir.''

Aksoy, yangın başladıktan sonra ilk anda akıllara gelen ihtimalin anız yangını olduğunu anımsatarak, ''Ancak, anız yangınının yanı sıra trafo patlamasından da kaynaklanmış olabileceği yönünde iddialar var, bunlar araştırılıyor, yangının çıkış nedeni henüz netlik kazanmadı'' diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aksoy, orman yangınına müdahale eden iki operatörün kayıp olduğu yönünde soru üzerine, ''Üç arozözümüz ve orman bölge müdürlüğüne ait bir aracımız yangında zarar gördü. Ancak, operatörlerin sağlık durumu ile ilgili herhangi bir konu bana iletilmedi, bu konuda duyum almadım'' dedi. Vali Aksoy, yangında 2 kişinin öldüğünü, 40 kişinin yaralandığını belirterek, şunları kaydetti:

''Yaralılarımızdan biri sağlık durumunun ciddiyeti nedeniyle Gülnar Devlet Hastanesinden Mersin Devlet Hastanesine gönderildi. 35 yaralının ise sadece dumandan etkilenmesi söz konusu. Ciddi bir durumları yok, hatta bir kısmı taburcu edildi.''

Vali Aksoy, Gülnar ile Büyükeceli beldesi arasındaki Delikkaya mevkisinde ise yolun trafiğe kapatıldığını, jandarma ekiplerinin görülen risk nedeniyle buradan geçişi engellediğini ifade ederek, ''Çünkü burada oluşabilecek başka bir faciayı önlemek istiyoruz'' dedi.

VATANDAŞLARIN ŞİKAYETİ

Vali Aksoy, Kaymakamlıktaki görüşmenin ardından öğlen saatlerinde trafiğe kapanan Gülnar ile Büyükeceli beldesi arasındaki Delikkaya mevkisinde incelemelerde bulundu, köylülerin sorunlarını dinledi. Aksoy'a, bazı vatandaşlar, ekiplerin yeterli hassasiyeti göstermediği yönünde şikayette bulundu.

Vali Aksoy, ''Bizim de en az sizin kadar ciğerimiz yanıyor, hiçbir endişeniz olmasın. Devlet, herkesin zararını karşılayacak güçtedir ve karşılar da. Bizim en büyük temennimiz sizlerin canına bir şey olmaması. Sizlere bir şey olmadıktan sonra devlet bütün zararınızı karşılayacaktır. O yüzden hiç şüpheniz olmasın. Bugün bakanımız da buraya geliyor, sizin sorunlarınızı o da dinleyecek. En kısa zamanda zararlarınız karşılanacak'' dedi.

Vali Aksoy, yangına müdahale ekiplerinin yeterli olmadığı yönündeki iddialar üzerine ise ''Bu konuda hemen gerekli işlemleri başlatıp inceleme yaptırırım. Eğer böyle bir şey varsa da herkes sorumluluğunun bilincinde olmamanın bedelin öder'' diye konuştu.

Aksoy, tehlike arz eden yerleşim birimlerinde gerekli önlemlerin alındığını, riskli yerlerde evlerin boşaltıldığını, bu konudaki çalışmaları ekiplerin sürdürdüğünü, halka da gerekli uyarıların yapıldığını kaydetti.

''HİÇBİR VATANDAŞIMIZI AÇ VE AÇIKTA BIRAKMAYACAĞIZ, HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINDI''

Mersin'in Gülnar ilçesinde dün başlayan ve kontrol altına alınma çalışmaları devam eden yangından etkilenen ancak, tehlikenin atlatıldığı bazı belde ve köylerde vatandaşlar, evlerine dönmeye başladı.

Yangının sıçrama ihtimali nedeniyle riskli yerlerde bazı evlerin boşaltıldığı Gülnar'ın Büyükeceli beldesinin Tepeköy mevkisinde, çok sayıda ev ile göçerlere ait çadır yanarak zarar gördü. Vatandaşlar, kurtardıkları hayvanlar ve eşyalarını yangının ulaşmadığı alanlara taşıdılar.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, yangının bin hektar alanda etkili olduğunu tahmin ettiklerini ancak, sağlıklı rakamları yapılan araştırmaların ardından verebileceklerini söyledi.

Vali Aksoy, köyleri boşaltılan vatandaşlar için valilik olarak, bakanlığın da desteğiyle kalacakları çadır ve yer tahsis ettiklerini belirterek, ''Hiçbir vatandaşımızı aç ve açıkta bırakmayacağız, her türlü önlem alındı'' dedi.

Yer fıstığı ekerek geçimi sağlayan Mehmet Çelik ise, dün akşam üzeri bölgelerine ulaşan yangında evinin tamamen, bahçesi ve fidanlığındaki ürünlerin de büyük bölümünün yandığını söyledi.

Yangın sırasında ailesini alarak arabayla bölgeden uzaklaştığını ifade eden Çelik, ''Yangında küçük ve büyükbaş hayvanlarımdan bazıları telef oldu. Canımızı zor kurtardık. Buna da şükrediyoruz. Şu an kalacak yerimiz yok, yardım bekliyoruz'' dedi.

Bu arada, yangından etkilenen bazı yerleşim birimlerinde, soğutma çalışmalarının yapılmasının ardından vatandaşların yeniden evlerine dönmeye başladıkları gözlendi.

EROĞLU, YANGINDA HAYATLARINI KAYBEDEN VATANDAŞLARIN CENAZE TÖRENLERİNE KATILDI

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Mersin'in Gülnar ilçesinde dün başlayan ve halen kontrol altına alınamayan yangında hayatlarını kaybeden iki vatandaşın cenaze törenine katıldı.

Eroğlu, helikopterle geldiği Gülnar'ın Kayaoluğu köyünde, yangında hayatlarını kaybeden ve nine torun oldukları belirtilen Hatice Kırlangıç (84) ve Hatice Bulut'un (16) cenaze törenlerine katılarak, yakınlarına baş sağlığı dileğinde bulundu.

Bakan Eroğlu, yaklaşık bin hektar alanda etkili olduğu tahmin edilen, 35'i duman etkilenmesinden kaynaklı 40 vatandaşın da hastanalerde tedavi altına alındığı yangınla ilgili gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, ''Ekiplerimiz, yangını bir an önce kontrol altına almak için tüm güçleriyle çalışıyorlar'' dedi.

Kaybedilen ormanlar için herkes gibi kendisinin de içinin yandığını anlatan Bakan Eroğlu, ''Ama, en büyük acı, iki vatandaşımızı kaybetmiş olmamız. Bazı vatandaşlarımız kaybettikleri evleri ve içindeki eşyaları düşünüyorlar. Hiç kimse korkmasın, devlet herkesin zararını karşılayacaktır'' diye konuştu.

Bakan Eroğlu, olayın bir afet olduğuna dikkati çekerek, ''Yangının, anız yakımından kaynaklandığı ihtimali üzerinde duruyoruz, ancak henüz netlik kazanmadı. Yangın o kadar kötü bir şekilde ilerliyor ki 16 personelimiz ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı, fakat tecrübeleri sayesinde yangından kaçmayıp, üzerine gidiyorlar. Tecrübesiz olsalardı ve yangının üzerine gitmeyip kaçsalardı belki de hayatlarını kaybederlerdi'' dedi.Kayaoluğu köyünde düzenlenen cenaze törenine, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cahit Hüsrevşen ile ölenlerin yakınları ve köy halkı katıldı.

''YANGINDA 200'DEN FAZLA KÖY EVİ ZARAR GÖRDÜ''

Mersin'in Gülnar ilçesinde çıkan yangının halen kontrol altına alınamadığı ve ilk belirlemelere göre 200 civarında köy evinin zarar gördüğü bildirildi.

Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, Delikkaya mevkisindeki yangınla ilgili bilgi aldıktan sonra dün saat 11.00 sıralarında başlaşan yangına ekiplerin müdahale çalışmalarının aralıksız sürdüğünü söyledi.

Günel, yangına Mersin Orman ekiplerinin yanı sıra Adana, Kahramanmaraş, Denizli, Antalya, Isparta'dan takviye ekiplerin geldiğini belirterek, ayrıca 1 uçak, 4 helikopter, 100'ün üzerinde itfaiye ekibinin yangına müdahale ettiğini ifade etti. Büyükeceli beldesinin boşaltıldığını anlatan Günel, şunları söyledi:

''Yangında zarar gören orman arazisi 400 hektarı geçti. 200'den fazla köy evi zarar gördü. Sabahın erken saatlerinde yanan 3 iş makinesinin operatörlerinden 2'sinden halen haber alınamadı. Yangında tek tesellimiz ölü sayısının 2 ile sınırlı kalması, ancak ağır yaralanan bir kişi Mersin Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Gülnar'dan Büyükeceli'ye giden yol trafiğe kapatıldı. Yangına 100'ün üzerinde ekibimiz müdahale ediyor. En kısa sürede kontrol altına alınması en büyük arzumuz.'' Yangına şiddetli rüzgar nedeniyle müdahalenin zorlaştığı bildirildi.

MERSİN VALİSİ YANGINDAN ZARAR GÖREN KÖYLÜLERLE GÖRÜŞTÜ

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, orman yangının devam ettiği ve 400 hektarı geçtiği Gülnar ve çevresinde incelemelerde bulunurken, Kavakoluğu köyüne de giderek, yangından zarar gören köylülerle görüştü, Türk Kızılayı çadırlarını ziyaret etti.

Vali Aksoy, Kavakoluğu köyünde vatandaşlarla görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada, Türk Kızılayının insani yardımlarını sürdürdüğünü, yeteri kadar çadırın bölgeye ulaşımının sağlandığını, İl Özel İdaresi tarafından da bölgeye 100 çadır daha gönderildiğini bildirdi.

Yaşanan yangının bir doğal afet olduğuna dikkati çeken Vali Aksoy, ''Buradaki insanlarımız evlerinin yanmasından, hayvanlarının telef olduğundan şikayet ediyor. Ama unutulmasın ki bu bir doğal afettir. Her türlü doğal afette, devlet vatandaşını yalnız bırakmaz, gerekli desteği sonuna kadar gösterir'' dedi.

Vali Aksoy, yangının kontrol altına alınabildiği köylerde hasar tespit çalışmalarına başlandığını belirterek, şunları söyledi:

''Hasar tespiti konusunda çalışmalar süratle tamamlanıp kamuoyu aydınlatılacak. Vatandaşlarımızın her türlü zarar ziyanı karşılanacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın, ayrıca yangının sürdüğü bazı bölgelerde vatandaşlarımızdan bazıları evlerinden ayrılmak istemiyor, ancak her şeyden önce can sağlığı gelir. Bu yüzden vatandaşlarımız yetkililerin uyarılarını dikkate alıp istenilenleri yapsınlar. Yeni acılar yaşamayalım.''

(AA)