kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Biz mafyanın ve çetelerin avukatı değiliz"

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon operasyonunu İtalya'da yürütülen "temiz eller" operasyonuna benzeterek, "İtalya'da "temiz eller operasyonu' yapıldığı zaman bizde bu ne zaman yapılacak diye hayran hayran bakanlar ülkemizde bu adımlar atıldığı zaman niçin rahatsız oluyorlar?" diye sordu.

Erdoğan, Baykal'ın, "Başbakan savcıysa ben de avukatım" sözlerine yanıt verirken, "Biz mafyanın çetenin veya çetelerin avukatı değiliz" dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Ergenekon operasyonunu değerlendiren Erdoğan, "Soğuk savaş yıllarından kalma yanlış alışkanlıklardan, gayri meşru arayışlardan, hukuk dışı yapılanmalardan Türkiye er ya da geç kurtulmak durumundadır" dedi. Ortada dolaşan iddialar ve olaylarla ilgili esas görevin yargıya düştüğünü söyleyen Erdoğan, "Yürütmenin görevi bu konuda anayasa ve yasalar çerçevesinde yargıya adli kolluk hizmeti vermektir. Biz bunu yaptık, bunu yapıyoruz. Bu hususta eskiden beri eksikliğinden şikayet edilen siyasi irade bizim hükümetimizde mevcuttur" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bu süreçte muhalefete, medyaya ve bütün topluma sorumluluklar düştüğünü ifade ederek, şöyle dedi:

"Her şeyden önce kurumlarımızı korumak, haksız ve mesnetsiz tartışmaların konusu haline getirerek yıpratmamak çok önemli. Çünkü neticede kurumlarımız bizler için var, milletimiz için var. Bütün kurumlarıyla birlikte dayanışma içinde çalışan özellikle geleceği bu şekilde inşa etmeye gayret eden bir devlet, işleyen bir demokrasi hepimiz için olmazsa olmaz olmalıdır. Bununla birlikte "şu araştırılmasın, bu soruşturulmasın' demek, bir şeylerin örtbas edilmesini istemek yerine hepimizin iyiliği için demokratik laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizin geleceği için eksik araştırmayı, yanlış soruşturmayı, yanlış uygulamayı eleştiren bir muhalefet anlayışına Türkiye'nin ihtiyacı var. Hepimizin sorumlu, sağduyulu olması gereken bir süreçten geçiyoruz."

İktidarın gereği neyse onu yapmak zorunda olduklarını söyleyen Erdoğan, muhalefetin de görevini bilmesi ve gereğini yerine getirmesini istedi. Erdoğan, millet iradesinin yol göstericiliğini herkesin içine sindirmesi gerektiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir ilke olarak söylüyorum, farklı güncel gelişmelere dayalı olarak söylemiyorum. Biz mafyanın çetenin veya çetelerin avukatı değiliz. Bunu özellikle vurguluyorum. Ama yargının savcının yürütmeye verdiği görevi de yerine getirme görevimiz var ancak bu görevi de yerine getiririz. Olay budur. Türkiye'nin mutlu ve müreffeh yarınlara emin adımlarla ilerlemesi için İtalya'da temiz eller operasyonu yapıldığı zaman "bizde bu ne zaman yapılacak?' diye hayran hayran bakanlar ülkemizde bu adımlar atıldığı zaman Niçin rahatsız oluyorlar? Burası önemli. "Acaba Başbakan'ın bildiği bir şey mi var?' Başbakan'ın bildiği bir şeyler olması lazım zaten çünkü hesap ondan soruluyor. Nerden ne geliyor, ne gidiyor diye tabi ki bir şeyler bilmesi lazım. En az senin kadar bilmesi lazım. Aklı selimin gereği Türkiye için doğru olanı yapmaktır. Biz bunu yapıyoruz."

(ANKA)