kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye nereye gidiyor?

Yeni Haber
The Independent gazetesi bugün yayımlanan Türkiye ile ilgili haberinde "Türkiye nereye gidiyor?", "Erdoğan neyi temsil ediyor?" gibi benzer sorularla Türkiye'de yaşanan gelişmeleri mercek altına aldı.

Türkiye'ye geniş yer ayıran Independent gazetesi, Türk insanına askeri darbe sonrası empoze edilen son anayasanın üzerine yeni bir sivil anayasanın hazırlanması gerektiğini vurguladı.

AK Parti'nin laik düzene tehdit olarak görüldüğü için kapatılmak istendiğini yazan gazete, oysa generallerin darbe planlarında AK Parti'nin istenmemesinin laik düzeni tehdit ettiği için değil Kıbrıs sorunu yüzünden darbe yapılmak istendiğinin altını çizdi.

"Türkiye gerçekten İslami bir ülkeye mi dönüşüyor?" sorusunu soran gazete şu değerlendirmede bulundu:

"AK Parti 2002 yılında iktidara geldikten sonra Türkiye tarihinde en radikal reformları yaptı. Çıkarılan bazı reformlarla feministlerin bile alkışını aldı AK Parti. Ancak AK Parti'nin başörtüsü yasağını kaldırması toplumda bazı kişilere tanınan hakların diğerlerinden daha önemli olduğu hissini uyandırdı."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de hala en büyük Avrupa yanlısı potilikacılardan biri olduğunu yazan gazete şunları kaydetti:

"Batılı ülkelerin de AK Parti'nin yanında oldukları görülüyor. Avrupa Komisyonu geçtiğimiz yıl Türkiye'de güçler savaşının 'sıkı idare yanlısı laikçiler' ile 'demokrat müslümanlar' arasında yaşandığını ifade etmişti."

Independent son olarak "Neden Türkiye'de laik düzen tehdit altında değil?" sorusuna ise şu cevabı verdi:

"Çünkü Türkiye'de sadece halkın yüzde 10'u şeriat düzenini destekliyor ve bu oran gitgide düşüyor. Türklerin çoğu AK Parti'ye ekonomi alanındaki gelişmelerden dolayı oy verdi; AK Parti başarısız olursa halkın oyunu kaybeder. Türkiye'nin ticari alandaki yükselişi ile birlikte hiç olmadığı kadar AB'ye yakın olması da laik düzenin neden tehdit altında olmadığını kanıtlar niteliktedir."

The Guardian: "Türkiye'yi AB yolunda ilerleten modernleştirici güç"


The Guardian gazetesi ise Türkiye ile ilgili haberinde Türkiye'de laik yanlısı farklı çevrelerin AK Parti'den şikayetçi olduğu ile ilgili görüşleri aktardı.

AK Parti'nin İslami köklerine aldırmadan moderleştirici bir güç ve Türkiye'ye AB yolunda ilerlerten bir parti olduğunu yazan Guardian, laik yanlısı kesimin eleştirilerine cevaben ise Kayseri'de AK Parti yerel yöneticilerinden Aykut İltekin, "AK Parti iktidara gelmeden önce camiler zaten doluyordu. Burda asıl olan şey gücün elitlerin elinden yenilerin eline geçmesidir. AK Parti eğitimde, sağlıkta ve ekonomide çok önemli başarılar elde etti." şeklinde konuştuğunu yazdı.


GUARDIAN MUHABİRİNİN KAYSERİ İZLENİMLERİ

The Guardian gazetesi Türkiye'de başını Ak Parti'ye yönelik kapatma davasının çektiği gelişmelere yaklaşık bir tam sayfa ayırdı. "Laik devlete tehdit mi, modernizasyonun itici gücü mü? İktidar partisi hakkındaki kararı bekliyor" başlığını atan gazete, bu konudaki kararın Anayasa Mahkemesi tarafından verileceğini, AK Parti'yi kapattırma ve liderlerini politikadan uzaklaştırma girişiminin ardında ise "yaşlı muhafızların bulunduğunu" yazdı.

Gazetenin Kayseri'de Türkiye'de son gelişmelerlee ilgili nabız tutan muhabiri Robert Tait, kentte yaptığı röportajlara geniş yer verdi. Bir Tıp Fakültesi öğrencisinin "her şeyin yasak olduğu yasaklar ülkesi İran gibi olmak istemiyoruz" dediğini belirten yazar, bu kaygıların esas olarak silahlı kuvvetler ve yargıda temsil edilen Türkiye'deki yaşlı laik muhafızlar tarafından da tekrarlandığını öne sürdü.Guardian muhabiri, AK Parti iktidarının hakkındaki kapatma davasını "yargı darbesi" olarak gördüğünü de kaydetti.

NATO ve TÜRKİYE'NİN SORUNLARI

Financial Times ise NATO Genel Sekreteri tarafından yapılan Türkiye ile ilgili bir çağrıya dikkat çekti. Haberde NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'in AB'ye Türkiye ile savunma alanındaki bağlarını güçlendirme çağrısında bulunduğu bildirildi.

Habere göre Genel Sekreter Paris'teki bir konferansta AB'nin Türkiye'yi savunma sanayii alanında işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulmuş olan
Avrupa Sanayi Ajansı'na davet etme seçeneğini de değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Scheffer'in "Böyle bir adım atılmmasıyla Türkiye'nin birlik ile daha yakın bir işbirliği yapmaya teşvik edilmesi mümkün olabilir'' dediği bildirildi.

Scheffer'in Türkiye'nin birkaç yıldır Yunanistan ile yaşadığı sınır anlaşmazlıkları ve Kıbrıs'ta yaşanan gerilim yüzünden NATO ve Avrupa'nın
işbirliği yapmasını engellediğine dair iddiasına da yer veren gazete, bu faktörler yüzünden Ankara'nın Avrupa'nın savunma çabalarında daha büyük rol oynamasının da engellendiğine işaret etti.

NATO Genel Sekreteri, bu durumun örneğin Afganistan'da NATO ile AB'nin istihbarat paylaşımından, birliklerin korunması ve ulaşıma kadar uzanan
pek çok alanda işbirliği yapmasını engellediğine de dikkat çekti.

CİHAN, AA