kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Büyükanıt: Üniforma çıkarmama haftalar kaldı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Büyükanıt: Üniforma çıkarmama haftalar kaldı
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Hiç şüphesiz bölgesel işbirliğine ilave olarak küresel bir dayanışmaya da ihtiyaç bulunmaktadır. Tabii ki bu dayanışmanın sözde değil, özde bir dayanışma olma zorunluluğu vardır'' dedi.

2. Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Gloria Golf Resort Otel'de başladı.
Konferansın açılışında konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, sözlerine, ''50 yılı aşkın süredir giydiğim şerefli üniformayı çıkarmaya artık haftalar kaldı. Sizlerle birlikte bulunacağım bu toplantı ve bu toplantıdan hemen sonra yapılacak İpekyolu Semineri, sanıyorum ki benim aktif görevdeki son uluslararası askeri toplantılarım olacaktır'' diyerek başladı.

Büyükanıt, bu toplantıda ortaya konacak dostluk, arkadaşlık, dayanışma ve yardımlaşma görüntüsünün hayatının geri kalan bölümü için ''güzel bir anı olarak kalacağını'' belirtti.
İlki geçen yıl Yunanistan'da düzenlenen konferans ile Balkanlar'da silahlı kuvvetler arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesi açısından bir danışma ve diyalog sürecinin başladığına dikkati çeken Büyükanıt, askeri ilişkiler ve bölgesel dayanışmanın geliştirilmesi hedefine yönelik olarak ortaya konulan arzunun kendisini memnun ettiğini söyledi.

Büyükanıt, bugün yapılacak ikinci toplantı ile de bu arzunun somut işbirliği projelerine dönüştürülmesi yolunda dikkate değer bir ilerleme sağlayacağına kalpten inandığını kaydetti.

Büyükanıt, şöyle devam etti:''Günümüzün güvenlik ortamında soğuk savaş dönemi ve öncesine nazaran tamamen farklı tehdit türleri, riskler ve zorluklar ile karşı karşıya olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Tehditler ile riskler asimetriktir, çok yönlüdür ve öngörülemeyecek bir karaktere sahiptir. İçinde bulunduğumuz
dönemde devletler ve uluslararası kurumlar, toplumların ve ülkelerin en ücra köşelerinde yaşayan vatandaşların hayatlarını klasik harplerden daha çok tehdit eden terörizmden, enerji kaynağı eksikliğinden, gıda maddeleri yetersizliğinden ve küresel ısınmadan kaynaklanan risk ve tehditlere karşı korumaya çalışıyorlar. Bu tehditlerin üstesinden gelebilmekte ülkelerin tek başına başarılı olabilme şansları son derece düşüktür. Bu nedenle topyekun bir işbirliği, bilgi alışverişi ve dayanışma her zamankinden daha fazla zorunlu hale gelmiş, silahlı kuvvetlerin bu tehditlerle etkin bir şekilde baş edebilmesi için teşkilatlanmasını ve teçhizatlandırılmasını gözden geçirmek ihtiyacı ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bu mahiyetteki güvenlik ortamı güvenlik ve istikrar için birbirine komşu olan ülkeler arasında da daha kuvvetli beraberlikleri ve işbirliğini zorunlu kılmaktadır. Hiç şüphesiz bölgesel işbirliğine ilave olarak küresel bir dayanışmaya da ihtiyaç bulunmaktadır. Tabii ki bu dayanışmanın sözde değil, özde bir dayanışma olma zorunluluğu vardır.''

BALKANLAR'IN ÖNEMİ

Yaşar Büyükanıt, Balkanlar'ın içinde barındırdığı riskler ile özel bir önem taşıdığını vurguladı. 1990'lı yılların başından itibaren Balkanlar bölgesinde 20'den fazla işbirliği inisiyatifi başlatıldığını, Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı sürecinin de bu girişimlerin en son ve en önemlilerinden birisi olduğunu vurgulayan Büyükanıt, Balkanlar'ın tarihi geçmişte zorlu rekabetler ve ihtilafların yaşandığı bir bölge olduğunu anlattı. Büyükanıt, şunları söyledi:

''Ne mutlu ki uluslararası toplumun ve bölge ülkelerinin etkili ve yapıcı çabaları sayesinde bugün bu karışıklıkların bertaraf edilmesinde çok önemli adımlar atılmıştır. 2004 yılından itibaren bölge ülkelerinin NATO'ya ve AB'ye entegrasyonu bu gelişmelerde önemli bir rol oynamıştır. Bu olumlu rol, NATO'nun Bükreş Zirvesi Kararları ile devam etmektedir. Bosna Hersek, Karadağ ve Sırbistan'ın 2007 yılında NATO'nun Barış İçin Ortaklık Programı'na katılmaları, bu yıl içinde Hırvatistan ve Arnavutluk'un üyeliğe davet edilmeleri hepimizi memnun eden gelişmelerdir.''

AB'NİN ROLÜ

Yaşar Büyükanıt, NATO'nun yanı sıra AB'nin de bölgenin refahı ve güvenliği açısından büyük bir rol oynadığını söyledi.Birliğin bölge ülkeleriyle imzaladığı istikrar ve ortaklık anlaşmalarının kayda geçirilmesi gereken önemli konular olduğunu ifade eden Büyükanıt, ''Özet olarak hem NATO hem AB'nin güvenlik, refah ve istikrarı, Doğu'ya doğru yayılmaya yönelik politikaları ve hem de bugün burada ortaya koyduğumuz beraberlik örnekleri sayesinde Balkanlar'da
çatışma potansiyeli yükselen siyasi ve güvenlik sorunlarının artık geride bırakıldığına kalpten inanıyorum'' dedi.

Konferansa Avrupa Birliği Askeri Komuta Başkanı Orgeneral Henri Bentegeat, NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Grampoalo Di Paola ile Karadağ, Romanya, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Bosna Hersek'ten genelkurmay başkanları ve korgeneraller katıldı.Konferans, bugün sona erecek.