kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Celal Talabani

Talabani: PKK K.Irak'ı terk etsin

Stelyo BERBERAKİS / ATİNA
Atina'da Yunan basınına, Türkiye ve PKK ile ilişkilerini değerlendiren Talabani, "PKK ya silah bıraksın ya da Kuzel Irak'ı terk etsin" dedi..
Sosyalist Enternasyonal'in 23'üncü kongresine katılmak amacıyla geldiği Atina'da Yunan basınına Türkiye ve PKK ile ilişkilerini değerlendiren Irak Devlet Başkanı Celal Talabani Türkiye ile iyi ilişkilerini sürdürmeyi arzu ettiğini belirtirken, PKK'nın "ya silahlı mücadelesini terk etmesini ya da Irak'tan uzaklaşmasını" istedi. Talabani, AKP hükümetiyle "samimi" bir diyalog kurduklarını belirtti ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerden sonra Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin çok iyi bir yola girdiğini söyledi.

'GERİ ADIM OLUŞTURUR'
AKP'nin kapatılması halinde bunun Türkiye için geri adım oluşturacağı yorumunu yapan Talabani, DTP'nin kapatılma davasına ilişkin ise "Türkiye'de Kürt partileri kapatıldıkça tek yolun silahlı mücadele olduğuna inananların ekmeğine yağ sürmekten başka bir sonuç alınmıyor" dedi. Talabani PKK'ya ilişkin ise şunları söyledi: "Hiçbir ülke başka bir ülkenin içine girerek faaliyet gösteren bir grubu kendi toprakları içinde isteyemez. Biz işte bu nedenden Türkiye'deki Kürt kardeşlerimize savaşı durdurmaları için çağrılarda bulunduk. Siyasi mücadeleye başvurmalarını istedik. Bunu yapmazlarsa ülkemizi terk etmelerini ve kendi ülkelerine dönmelerini istedik. Irak Kürdistanı'nda kalmayı tercih ederlerse, halk tarafından seçilmiş yerel hükümete, parlamentoya ve silahlı mücadelelere son verilmesini oybirliğiyle isteyen Kürt partilerine saygı göstermeleri gerekir. Bunlara kulak asmadıkları zaman Türkiye'deki bazı çevrelerin ülkemize girmesine yol açıyorlar. Kuzey Irak'taki bugünkü durumdan ve bombalamalardan PKK'nın kendisi de sorumludur." Öte yandan Diyarbakır'dan kalkan F-16'lar cuma günü K.Irak'ta keşif uçuşu yaptı. Uçakların belirlediği terörist gruplara ise Hâkkari'nin Çukurca ilçesinden yoğun top ateşi açıldı.