kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dink duruşması sanıklarından ilginç diyaloglar

Yeni Haber
Hrant Dink cinayetinin bugün yapılan altıncı duruşmasında dinlenen sanıkların ifadeleri dikkat çekiciydi. Sanıkların devamlı birbirleriyle şakalaşarak gülüşmeleri ve ifadelerini "şov" şekline dönüştürmeleri duruşmayı izleyenleri şaşırttı.

Duruşmada Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut'un, Erhan Tuncel'e, Eskişehir'de sık sık görüştüğü kadının İsrailli bir ajan olup olmadığı yönündeki sorusuna, Tuncel, "İsrail Cumhurbaşkanının kızıydı, şimdi öğrendim önceden bilmiyordum" diyerek dalga geçti.

Ogün Samast'a ise, Agos Gazetesi önünde kendisini arayanın Etyen Mahçupyan olup olmadığının sorulmasının üzerine Ogün Samast, "Hayır beni Jenifer Lopez aradı" dedi.

"YAZICIOĞLU'NA SELAM"

Duruşmada söz alan Yasin Hayal, duruşmaya ilk kez katılan basına "selam ve saygılarını ileterek" konuşmasına başladı. Daha sonra Hayal şunları söyledi:

"Yüce Türk milletinin lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nu selamlıyorum. Ey müslümanlar, ey Alperenler kalbinizi ferah tutun. BBP iktidara gelene kadar kervan yürüyecek."

Müdahil avukat, Hayal'e Ogün Samast'ı arayarak, "Agos'taki herkesi öldüreceğim" deyip demediğini sordu. Hayal, "Evet öyle dedi. Ben de orada masum insanlar var kılına zarar gelirse vicdan azabı çekeriz dedim" yanıtını verdi.

Bunun üzerine, Ogün Samast da "Hayali aradığımda kapıda güvenlik var yapamam dedim. Hayal önce güvenliği sonra içerdekileri öldür dedi" şeklinde konuştu.

Bu arada, mahkeme heyetinin, duruşmaya bir saat ara verdiği sırada, Yasin Hayal, tuvaletin camından çıkarak, "Yaşasın Alperen ocakları, iktidara geliyoruz" diye bağırdı.

HAYAL'İN ENİŞTESİ: İKİ İSTİHBARATÇIYA BİLDİRDİM

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 8'i tutuklu 18 sanık ile yargılanan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, ''Yasin'in böyle bir eylem yapacağını duyduğum zaman kendisini oyalamaya çalıştım. Engelleyemeyeceğimi anlayınca da jandarmada görevli 2 istihbaratçıya bildirdim'' dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Mustafa Öztürk, Tuncay Uzundal ve tutuksuz yargılanan Coşkun İğci, Erbil Susaman, Veysel Toprak ve Salih Hacı Salihoğlu katıldı.

Duruşmada ifadesi alınan Coşkun İğci, daha önce bu davada ''tanık'' sıfatı ile bulunduğunu ancak ardından ''sanık'' olarak yer aldığını hatırlattı.

Yasin Hayal'ın halası olan eşinden boşandığını belirten İğci, ''Yasin'in böyle bir eylem yapacağını duyduğum zaman kendisini oyalamaya çalıştım. Engelleyemeyeceğimi anlayınca da jandarmada görevli 2 istihbaratçıya bildirdim'' diye konuştu.

Hayal ile bu durumu jandarmaya bildirdikten sonra Ekim 2006'dan itibaren görüşmediğini anlatan İğci, ''Hrant Dink'in öldürüldüğünü duyunca şok
oldum. 'Eyvah Yasin bu işi yapmıştır' dedim. Sonra Ogün Samast'ın ismini duyunca rahatladım. Olaylar aydınlığa kavuşunca Yasin'in de bu işin
içinde olduğunu öğrendim'' dedi.

İğci, diğer sanıklardan Ahmet İskender'i, amcası Cengiz İskender'in kendi arkadaşı olduğu için tanıdığını anlattı.

İĞCİ'NİN TRABZON'DA TALİMATLA ALINAN İFADESİ

Mahkeme heyeti, duruşmada, Coşkun İğci''nin Trabzon Ağır Ceza Mahkemesinde talimatla alınan ifadesini okudu.İğci'nin bu ifadesinde, ''Yasin Hayal'in, Hrant Dink'in Türklere hakaret ettiğini söylediği, Hayal'e cinayete karışmaması konusunda uyarıda bulunduğunu ve bu durumu jandarmada görevli iki istihbaratçıya
bildirdiğini'' anlattığı kaydedildi.

Aynı ifadesinde ''Hayal'in silah almak için biriktirdiği 300 YTL'yi alarak silah almasını engellemeye çalıştığını ve bu olayları da jandarmada görevlilerine bildirdiğini söylediği'' kaydedilen İğci'nin,ayrıca ''jandarma görevlilerince kendisine söz konusu parayı Hayal'e iade etmesinin söylendiğini anlattığı'' bildirildi.

İğci'nin daha sonra bu durumu sorduğu jandarma görevlilerinden, ''Yasin bu olayı yapacak kişi değil. Yasin'i takip ederiz bu işi çözeriz'' yanıtını aldığını dile getirdiği kaydedildi.Mahkeme heyetinin bu ifadeyi okumasının ardından taraf avukatları Coşkun İğci'ye çeşitli sorular sordu.Coşkun İğci, sorular üzerine jandarmada görevli olduğunu söylediği istihbaratçıları 2004'ten beri tanıdığını ve Hayal'in, Hrant Dink cinayetinde adının geçtiğini duymasının ardından bu görevliler ile 5-6 kez görüştüğünü ifade etti.

YASİN HAYAL'İ KORUYABİLMEK İÇİN DURUMU JANDARMAYA BİLDİRDİM

Bir başka soru üzerine, Hrant Dink'in adını ilk kez Hayal'den duyduğunu söyleyen İğci, ''Yasin'i koruyabilmek için böyle bir eyleme katılacak diye durumu jandarmaya bildirdim. 'Parasını iade et' demeleri üzerine de parasını iade ettim'' dedi.

İğci, ''Jandarma görevlilerinin Yasin Hayal'le ilgili değerlendirmesi nedir?'' şeklindeki soruyu, ''Böyle bir değerlendirme olamaz. Eğer bir
etkim olabilseydi Yasin'i engellerdim ama arkadaşlar her zamanki gibi soğukkanlı cevap verdiler'' diye yanıtladı.

HAYAL, JANDARMA BÖLGESİNDE İZLENİYORDU İDDİASI

Jandarma görevlilerinin, ''Yasin Hayal'i, vukuatlı bir kişi olduğu için jandarma bölgesinde sürekli gözetim altında tuttuklarını söylediklerini'' de öne süren Coşkun İğci, ''Bu kişiler üstlerine bilgi veriyorlar mıydı?'' şeklindeki soruya, ''Bunu ben bilemem ama üstlerine bildirdiklerini Trabzon'daki ifadelerinde söylediler'' yanıtını verdi.Hayal ile yaptığı konuşmalarda sanıklardan Ahmet İskender ve Ersin Yolcu'nun adının hiç geçmediğini anlatan İğci, bu isimleri duyması durumunda zaten jandarmaya bildireceğini söyledi.

''OGÜN SAMAST'I TANIMIYORUM''


Bazı basın yayın organlarında Ogün Samast ile 67 kez görüştüğü yönünde çıkan haberlerin de doğru olmadığını savunan Coşkun İğci, ''Samast'ı tanımıyorum'' dedi.İğci, Hayal'in halasıyla bu olaylardan sonra boşandıklarını ancak samimiyetlerinin devam ettiğini belirterek, aile büyüklerinin araya girmesiyle barışmaya çalıştıklarını anlatı.Daha sonra bazı sanıkların da dinlenildiği duruşmaya ara verildi.

Duruşma, sanıklardan O.S'nin 18 yaşını doldurması nedeniyle ilk kez basın mensuplarına ve izleyicilere açık yapılıyor.

ANKA, AA