kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'West Marine sadece ürün satmayacak fikir de verecek'

FATİH ATALAY
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, işbirliğine gittiği ABD'li yat malzemeleri tedarikçisi West Marine'nin en önemli özelliğini şöyle özetledi: "Sadece ürün satmıyor, fikir de veriyor"..
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, ABD'li yat malzemeleri tedarikçisi West Marine ile yaptığı işbirliğine ilişkin SABAH'a özel değerlendirmelerde bulundu. Dünyadaki ilk yurtdışı mağazasını Türkiye'de açan West Marine şirketinin özelliğini Rahmi Koç, "West Marine sadece ürün satmıyor fikir de veriyor" şeklinde özetledi. Koç şöyle konuştu: "Bugün bir tekne yapmaya kalktığınız zaman malzeme almak için en az 8-9 yer gezeceksiniz. Onun dışında da bulamadıklarınızı dışarıdan ithal etmek zorunda kalacaksınız. Bu hem vakit alıyor hem de ithalatta bazı yanlışlıklar meydana geliyor. Hem de masraflı oluyor. Biz öyle bir şey düşündük ki bize bir kez gelsinler, listesini versinler bize. Bütün ihtiyaçlarını temin edelim, kapı kapı dolaşmalarına gerek kalmasın. West Marine neyin, nerede en iyi şekilde kullanıldığını iyi biliyor, buna ilişkin fikir veriyor. Mesela neyin nasıl kullanılacağını ya da ideal malzeme hangisidir, onu biliyor. O hafif gelir, ağırını vereyim ya da bu pahalıdır aynı işi gören daha ucuzu var diye fikir veriyor. Aklı da beraber satmıyor, veriyor. Bu nedenle West Marine'in sloganı Koçtaş'ın gibi olabilir: Teknemi seviyorum West Marine'e geliyorum."

MORTGAGE KRİZİ ETKİLEDİ
Mortgage kriziyle çalkalanan ABD'de West Marine'nin küçülmesi üzerine de değerlendirmede bulunan Rahmi Koç, şirketin Türkiye'deki varlığına ilişkin ise şu açıklamalarda bulundu: "West Marine'nin mağaza sayısı ABD'de 380'den 369'a düştü. Ekonomiden kaynaklanan bir durum bu. Migros da bazı Şok'ları kapattı. Böyle durumlarda gayet doğal bir şey bu. Bize 2-3 santimlik kalınlıkta bir dosyayla geldiler, aslında 1-2 sayfalık bir anlaşma da yeterdi. Başlangıçta o yüzden çekingen ve ürkek davrandılar. Ama bu sadece West Marine'e mahsus değil. Çünkü yerel şirketlerin Amerika dışına çıkması oldukça zor."

GAYE PARA KAZANMAK DEĞİL
Rahmi Koç, "Böyle bir dükkânda 10 ile 30 metre arasındaki teknelerin bütün ihtiyaçlarını bir seferde inşallah alıcıya tedarik etmek mümkün olacaktır. Gayemiz para kazanmak değil gayemiz yatçılarımıza bu servisi en iyi şekilde vermektir" diye konuştu.