kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstanbul sera gazı üretimini atık yönetimiyle çözecek

MAHMUT SANCAK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yıllık 40 milyon ton olan sera gazı emisyonunu ortalama 7 milyon ton azaltabilmek için harekete geçti..
Birleşmiş Milletler'in (BM) raporuna göre dünya nüfusunun yüzde 50'si şehirlerde yaşıyor. Bu rakamın 2025 yılında yüzde 60'a çıkması bekleniyor. Diğer yandan büyük şehirler ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılası'nın önemli bir bölümünü üretiyor. Bu rakam New York'ta yüzde 9 seviyesindeyken Tokyo'da yüzde 14, İstanbul'da ise yüzde 25'e kadar çıkabiliyor. Yapılan araştırmalara göre dünyada üretilen sera gazının yüzde 80'i, dünyanın en büyük 40 şehrinde (C40) açığa çıkıyor. Bu nedenle aralarında İstanbul'un da bulunduğu dünyanın en büyük 40 şehrinin belediyeleri çevre emisyonlarını azaltmak için kolları sıvadı.

LONDRA, RAPOR HAZIRLATTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı halen yıllık 40 milyon ton civarında olan sera gazı emisyon hacmini aldığı önlemlerle yılda ortalama 7-8 milyon ton oranında azaltmayı hedefliyor. Bu azaltma oranının 300 milyon adet ağacın gerçekleştirdiği emisyon azaltımına eşdeğer olduğu belirtildi. Belediye, emisyon tasarrufunu özellikle çevre-atık yönetimi, ulaşım ve enerji alanlarında gerçekleştirmeyi planlıyor. Avrupa'nın en yüksek emisyon değerlerinden birine sahip Londra, çözüm konusunda danışmanlık aldı. Alman sanayi şirketi Siemens ve McKinsey araştırma şirketlerinin Londra için hazırladıkları özel emisyon raporunda şehrin daha sağlıklı bir çevreye ulaşması için nelerin yapılması gerektiğine işaret edildi.

200 MİLYAR $ GEREK
Raporun tanıtım toplantısında konuşan Siemens CEO'su Peter Löscher, şirketin çevre teknolojilerine yönelik ürünlerden elde ettiği gelirin 25 milyar dolar olduğunu belirterek bu rakamın 2011'de 37 milyar dolara çıkacağını söyledi. Londra Belediyesi rapor doğrultusunda hazırlanan plana göre 2025 yılına kadar 40 milyar dolar harcayarak emisyon üretim miktarını 30 milyon tona indirmeyi planlıyor.
Haberin fotoğrafları