kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güler Sabancı

Başkent elektriği 1.2 milyar $'a Sabancı-Verbund'a emanet

Olcay AYDİLEK ANKARA
Hükümetin, seçim öncesinde ani kararla ertelediği elektrik dağıtım özelleştirmeleri Başkent ve Sakarya ile başladı. Başkent için yapılan ihaleyi 1 milyar 225 milyon dolarla Sabancı-Verbund ortaklığı kazandı..
Hükümetin, seçim öncesinde ani bir kararla ertelediği elektrik dağıtım tesisi özelleştirmelerine, Başkent ve Sakarya ile başlandı. 30 yıllığına işletme hakkı devri yoluyla yapılan özelleştirme ihalesinde Başkent için en yüksek teklifi 1 milyar 225 milyon dolarla Sabancı-Verbund ortak girişim grubu verdi. Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ'ye (SEDAŞ) en iyi teklif de 600 milyon dolarla AKCEZ ortak girişim grubundan geldi. İki bölgeden devir gerçekleşirse 1 milyar 825 milyon dolarlık gelir elde edilecek.

İLK YARIŞ BAŞKENT İÇİN
TEDAŞ'a bağlı 20 dağıtım bölgesinden Başkent Elektrik ile SEDAŞ'ın özelleştirme ihalesi dün yapıldı. İhalesi, öğleden önce gerçekleşen Başkent için; Hema Endüstri, AKCEZ Ortak Girişim Grubu (OGG), Hacı Ömer Sabancı Holding-Avusturyalı Verbund- Enerjisa Enerji Üretim OGG, Doğan Şirketler Grubu- Saray Halı- Kantur-Akdaş İnşaat OGG ile Park Holding yarıştı. Elemesiz ilk turda en yüksek teklif, 900 milyon dolar oldu. Elemeli ilk turda en yüksek teklif 1 milyar 6 milyon dolara çıktı. Bu turda en düşük teklifi veren Doğan-Saray Halı-Kantur-Akdaş OGG elendi. İkinci turda ise Park Holding elendi.

AÇIK ARTIRMA KISA SÜRDÜ
Daha sonra Hema, AKCEZ OGG, Sabancı-Verbund- Enerjisa OGG'nin yarıştığı açık artırmaya geçildi. Bu aşamada başlangıç tutarı 1.2 milyar dolar, artırım aralığı 5 milyon dolar olarak açıklandı. İlk sözü alan Sabancı, teklifini 1 milyar 225 milyon dolara çıkarınca Hema önce mola aldı ardından ihaleden çekildi. AKCEZ de mola sonrası ihaleden çekildi. İhale Komisyonu Başkanı Ahmet Aksu, bundan sonra Rekabet ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) görüş sorulacağını, Özelleştirme Yüksek Kurulu onayının ardından devrin yapılacağını vurguladı. Başkent Elektrik, Eylül 2006'da lisans aldı. Şirket, bu tarih dikkate alınarak, 30 yıllığına devredilecek.
Haberin fotoğrafları