kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dışarıda İran krizi, içeride Ergenekon piyasayı çarptı

Rahim AK - Furkan ALP EKONOMİ
İsrail'in İran'ı vuracağı söylentisi ile Avrupa borsaları yüzde 2 değer yitirirken, İstanbul Borsası, Ergenekon kapsamında yapılan yeni gözaltıların yarattığı gerilim ile yüzde 5.3 çakıldı. Dolar kuru 1.25'YTL'ye ulaştı..
Son bir ayda petrol fiyatlarının 140 doları aşması ve bankaların art arda açıkladığı zararlar ile yeniden düşüş sürecine giren yurtdışı borsalar dün İsrail'in İran'ı vuracağı yönündeki haberler ile yüzde 2'nin üzerinde düşüş kaydetti. İngiltere, Fransa, İspanya ve Hollanda borsaları yüzde 2'nin biraz üzerinde değer yitirirken İstanbul Borsası, yurtiçinde Ergenekon adı verilen operasyonlarda gözaltına alınanlar nedeniyle yüzde 5.36 düştü. Endeks günlerdir söylenen 35 bin direncini önemli ölçüde kırdı ve 33 bin 208 puana kadar geriledi. Borsanın en büyüklerinin içinde olduğu İMKB 30 Endeksi yüzde 6 düşerek düşüşte başrol oynadı. Dünye ve yurtiçindeki gelişmelere en net tepkiyi borsa verirken faiz ve döviz de aynı oranda olmasa da hareketlendi. Dolar dün Londra kaynaklı yabancı satışı ile 1.22 YTL'den 1.25 YTL'ye çıktıktan sonra yerli yatırımcıların bu çıkışı fırsat bilip satış yapması ile 1.24 YTL'den kapandı. Faiz ise 30 baz puan yükselerek 22.73 puana kadar çıktı.

11 MİLYAR DOLARLIK KAYIP
İstanbul Borsası'ndaki gerileme ile bir günde borsada işlem gören tüm şirketlerin değeri 192 milyar dolardan 181 milyar dolara geriledi. Yani şirket değerleri bir günde 11 milyar dolar eridi. Borsanın en iyi 100 şirketinin bulunduğu İMKB-100 Endeksi de 8 milyar dolar değer kaybetti ve 155 milyar dolarlık piyasa değerine düştü. Piyasa uzmanları, dünya piyasalarını da etkileyen ABD ile İran arasındaki çatışma ortamının son günlerde etkili olduğunu belirtiyor. Analistler petrol fiyatının 140 doları aşmasını da bu gerileme bağlıyorlar. Ancak Londra kaynaklı uzmanlar dün özellikle İsrail'in İran'ı vuracağı haberlerinin satışlara haz verdiğini ve büyük kaybın bu nedenle yaşandığını belirtiyor. Borsada dün oluşan 1.4 milyar dolarlık işlem hacmi ise düşüşün hacimsiz yani alıcı olmadığı için sert düşüş olduğunu gösteriyor. Bankacılar ise Türkiye'de gecelik faizde park eden yabancı yatırımcının borsa yatırımcıları gibi henüz bu gerilimin farkına varmadığını ve aynı panik havasının bu alanda yaşanmasının yüklü çıkışlara neden olabileceğini ve bunun dövizi çok daha büyük boyutlarda etkileyebileceğini belirtiyor.
Haberin fotoğrafları