kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aurelio gidemez

TAHİR KUM
Yerli statüsündeki Aurelio'nun Fenerbahçe ile sorunlarında çözüm mercii Futbol Federasyonu. Sözleşmesinin tek taraflı uzatılması da 7 günlük itiraz süresi geçtiği için kesinleşmiş durumda ..
Futbolcusu Mehmet Aurelio ile ilgili Türkiye Futbol Federasyonu'nun verdiği kararı 'tanımayarak' futbolcusunun serbest olduğunu ve FIFA'ya gideceğini açıklayan menajer Bayram Tutumlu'nun bu çabası 'boş' çıktı. Hem FIFA hem de Futbol Federasyonu talimatları, profesyonel bir oyuncunun uluslararası bir transfer olmaması veya yerli statüsünde olması halinde tek yetkili olarak ülke federasyonunu gösteriyor. Buna göre, yerli statüsünde olan Aurelio'nun Fenerbahçe ile yaşayacağı her türlü transfer uyuşmazlığı konusunda karar mercii FIFA değil, federasyon olacak. İki yıldır Türk statüsünde oynayan Aurelio, diğer Türk oyuncular gibi federasyonun kararına karşılık FIFA'ya değil ancak Futbol Federasyonu Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'na itiraz edebilir.

*MEHMET AURELİO FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

TFF'NİN KARARI BAĞLAYICI
Çünkü transfer talimatının 19. maddesi, "Yerli futbolcuların sözleşmelerinden doğan her türlü sorun Uyuşmazlık Çözüm Kurulu tarafından incelenir ve karara bağlanır. Bu karara karşılık taraflar ancak Tahkim Kurulu'na başvurabilir" diyor. Ayrıca, talimatlar kararlara karşılık taraflara 7 günlük itiraz süresi tanıyor. Fenerbahçe Kulübü, Aurelio'nun sözleşmesindeki +1'e dayanarak bir yıllık uzatma yaptıklarına dair federasyona başvurusunu yapmıştı. Federasyonun onayına futbolcu veya menajeri 7 gün içinde itiraz etmediği için Aurelio'nun sözleşmesinin 2008-09 sezonunu kapsayacak şekilde uzatılması yönündeki karar kesinlik kazanmış oldu. Türk futbolunun hukuk ve yargı sistemi içinde bir itiraz olmadığı ve karar kesinleştiği için Aurelio, artık uluslararası bir transfer dahi yapsa hem FIFA hem de CAS'ta TFF'nin bu konudaki kesinleşmiş kararı bağlayıcı olacak. Dolayısıyla, futbolcunun transferi bundan sonra sadece Fenerbahçe ile sözleşmesini feshetmesiyle mümkün. Bu durumda yeni kulübü ve kendisi müşterek müteselsil sorumluluk içinde Fenerbahçe'ye tazminat ödemek zorunda kalacak. Ayrıca futbolcu, talimatlara ve taahhütnameye uymaması halinde ağır yaptırımla karşı karşıya kalabilecek.

"BAYRAM TUTUMLU UNUTUYOR"

Fenerbahçe yönetimi, geçtiğimiz hafta içinde bu konuda FIFA'dan da görüş istedi. FIFA'dan, "Mehmet Aurelio, Türk statüsünde bir futbolcudur. Bu oyuncu konusundaki yetkili mercii de FIFA değil, Türkiye Futbol Federasyonu'dur" yanıtını alan Fenerbahçe yönetimi iyice rahatladı. Yöneticiler, "Hem federasyonumuz hem FIFA hem de CAS nezdinde, örneğin Semih konusunda karar mercii kimse, Aurelio için de aynıdır. Futbolcunun menajeri, Aurelio'nun Türk statüsünde oynadığını unutuyor" diyerek bu konuda rahat olduklarını dile getirdiler.