kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Karanlığın adı 'bakım ve onarım' oldu!

HACER GEMİCİ
Başta İstanbul olmak üzere bir çok ilde bakım ve onarım gibi isimlerle yaşanan kesintiler, 'karanlık gezdiriliyor' değerlendirmelerine yol açtı * İstanbul EMO Şube Başkanı Erhan Karaçay, "Önümüzdeki günlerde bu kesintilerin periyodik hale gelerek artacağına inanıyoruz" diye konuştu ..
Son haftalarda trafo arızası, bakım ve onarım adı altında Türkiye genelindeki elektrik kesintilerinin artması 'karanlık gezdiriliyor' değerlendirmelerine neden oldu. 2008 sonu ve 2009 yılında ortaya çıkması beklenen elektrikte arz açığının havaların sıcak gittiği günlerde klimaların sonuna kadar çalışmasının da etkisi ile zaman zaman gündeme geldiği ifade ediliyor. Olası risklere karşı kenarda durması gereken yedek kapasiteyi de kullanan Türkiye'de bazı günlerde elektrik üretim ve tüketiminin bıçak sırtında gezdiği öne sürülüyor. İstanbul Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erhan Karaçay, son zamanlarda bakım, onarım ve trafo arızası altında kesintilerin arttığına işaret ederek, "Zaman zaman bakım ve onarım çalışmalarının olması normal. Ancak bu sayı giderek artıyor ve biz bunun karanlık gezdirmeye dönüştüğünü düşünüyoruz. Havaların daha da sıcak olduğu günlerde bu kesintilerin periyodik hale geleceğini düşünüyoruz. Enerji politikalarını üretenler bu politikaların yanlışlığını ortaya koymak yerine bunun üstünü örterek kesintilerin adını 'bakım' olarak değiştirdiler.Havalar sıcak gittiği için önüzdeki günlerde barajlardaki su seviyesi daha da düşük olacağından barajların sisteme katkısı da düşecek ve korkarız ki denge daha da bozulacaktır" dedi

KESİNTİLER NORMAL DEĞİL
Türkiye'nin yedek olarak tutması gereken kurulu gücünü de kullandığı halde bu durumda olduğunu anlatan Karaçay buna neden olarak ise kamunun yatırım ortamından çekilmesini gösterdi. Ankara EMO Başkanı Ramazan Bektaş da sistemde elektriğin yetmediği dönemlerde kesintilerin gündeme geldiğini belirterek, "Artık bu planlı bir hale getirildi. Bakım ve onarım adı altında her gün değişik noktalarda elektrik kesintisi yapılıyor. Ankara gibi yerde günde 3-4 bakım ve onarım normaldir ama bunun üzerine çıkan rakamlar bize bilinçli yapıldığı izlenimi veriyor" dedi. Bektaş trafo onarımı olduğunda kesintilerin 5-8 saati bulduğuna işaret ederek, "Oysa bakım yapılacak trafonun oraya yedek trafo ile götürülerek oradan beslema yapmak mümkün." değerlendirmesinde bulundu.