kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Başbakan şaka yaptı"

Yeni Haber
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Batman seyahati sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sınavlara ilişkin sözleriyle ilgili olarak, ''Sayın Başbakan öğrencilere şaka yaptı'' dedi.

Bakan Çelik, OKS, SBS soru ve cevaplarını hazırlayan öğretmenler ve işçiler onuruna Başkent Öğretmenevinde yemek verdi.Yemek öncesi OKS ve SBS'lere ilişkin açıklama yapan Çelik, OKS'nin bu sene son kez yapıldığını ve tarihe karıştığını söyledi. OKS'nin kaldırılmasına, tek başına Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olarak karar verilmediğini belirten Çelik, öğretmenlere, öğrencilere ve velilere yönelik çok geniş katılımlı anketler düzenlediklerini anımsattı.

OKS'nin kaldırılarak yerine getirilen sistemin kamuoyu ile paylaşıldığını belirten Çelik, ''Dünyanın her ülkesinde bütün eğitim sistemlerinde sınavlar vardır. Yeryüzünde sınavsız bir eğitim sistemi yoktur. Ölçme ve değerlendirme, eğitim sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır'' diye konuştu.

Müfredat değişikliği yaptıklarını anımsatan Çelik, arkasından da yeni müfredata dayalı ölçme ve değerlendirme yöntemi olması gerektiğine karar verildiğini ve SBS'lerin ortaya çıktığını söyledi.Çelik, SBS'nin öğrenciyi dershaneye mahkum eden bir sınav tipi değil, öğrenciyi okula bağlayan bir sınav türü olduğunu ifade ederek, SBS'deki soruların hayatla ilişkili olmasına önem verildiğini anlattı.SBS'de bütün derslerin içine katıldığı bir yapı olduğunu belirten Çelik, ''İlköğretim başarı puanı yüzde 25'lik gibi yüksek bir orana çıkarıldığı için öğrenci derslerine çalışmazlık edemez'' dedi.

''SABAH AKŞAM SİSTEM DEĞİŞMEZ''

Çelik, ''(Sınav sayısı arttı, bir OKS vardı, yerine üç OKS geldi) gibi bir yaklaşım kesinlikle gerçeği yansıtan bir yaklaşım değil'' diye konuştu.Türkiye'de ilk defa yapılmasına rağmen SBS'nin sıfır hatayla ve büyük başarıyla gerçekleştiğini ifade eden Çelik, bütün uzmanların bu ölçme ve değerlendirme yönteminin öğrencileri kesinlikle okula bağlayacağını belirttiklerini söyledi.

Batman seyahati sırasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir öğrenci grubunu ziyaret ettiklerini anımsatan Çelik, şunları kaydetti:''Ben, SBS'ye giren öğrenci olup olmadığını sorunca, Sayın Başbakan öğrencilere şaka yaptı. Sonra bana dedi ki 'Bu kadar çok sınav var'. Evet, hayatımız bir sınavdır. Sınavsız bir sistem bilen varsa gelsin beraber hem başarıyı sağlayacağız hem çocuklarımızı hayata çok iyi hazırlayacağız. Bunu bizimle paylaşsın.

Bizim hükümet programımızda ÖSS'nin de bu SBS modeli gibi ona benzer bir modelle yapılandırılacağı ifade edilmektedir. Sayın Başbakanın orada öğrencilerle olan konuşması, sadece yaptığı bir şakadan ibarettir. Çünkü sabah akşam sistem değişmez. Biz OKS'nin kaldırılmasını 3 yıl önceden kamuoyuna açıkladık.''Sınavları artırmadıklarını vurgulayan Çelik, ''Sadece öğrenciler üzerine karabasan gibi çöken OKS'yi kaldırdık. Ama açık lise, açık ilköğretim sınavları, ÖSS önceden beri yapılan sınavlardır. Dolayısıyla artan, öğrenciyi sınava boğan yeni bir sistem söz konusu değil. Bu sene başlayan SBS'ler önümüzdeki yıllarda da devam edecektir. Bunların kaldırılması şu anda söz konusu değildir'' diye konuştu.

AA