kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Baykal, grup toplantısı öncesinde Ayaşlıların getirdiği kiraz ve dutun tadına baktı.

'Hesaplaşma henüz bitmedi'

ANKARA
Baykal, "Çağdaş bir ülke mi yoksa Humeyni bozuntusu bir Ortadoğu devleti mi olacağız. Önce buna karar vereceğiz" çağrısı yaptı..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın "Atatürk devrimleriyle Türkiye travma geçirdi" sözlerinin 1920'lerde yaşanan mücadelenin bitmediğini, rövanş alma isteğini ortaya koyduğunu iddia etti. "Ey milletim. Hesaplaşma henüz bitmedi. Çağdaş bir ülke mi yoksa Humeyni bozuntusu bir Ortadoğu devleti mi olacağız. Önce buna karar vermemiz lazım" diyen Baykal, CHP grup konuşmasında şu mesajları verdi:

* Kimse Dengir'e haksızlık yapmasın. Çok doğru söylemiştir. Şimdi yaşadığımız olaylar 1920'lerde modernleşme projesinin istismarı anlayışına dayanan, o tepkiler doğrultusunda geçmişle bir rövanş arayışını sürdürme özlemleriyle beslenen bir mücadeledir. Bir süre önce Başbakan'ın arka arkaya söylediği yadırgatıcı sözler, Dışişleri Bakanı'nın söylediği sözler, AKP'lilerin birtakım açıklamaları...

* Atatürk Cumhuriyeti'nin siyasi temellerini yansıtan anayasanın çöpe atılmasını istiyorlar. Şimdi yapılacak değişikliğin özgürlükçü, çağdaş bir anayasaya bizi götüreceğini zannetmek için insanın ne olması gerekir. Bu ortamda her şey olabilir ama sıfırdan yeni anayasa olmaz.

MİLLETE ÇAĞRI
*
Atatürk'le Humeyni kıyaslanabiliyor. Ey milletim. Önce bu işi sonuçlandıracağız, nasıl bir toplum olmak istiyoruz, buna karar vereceğiz. Kendi tarihimizle, hukukumuzla, siyasetimizle hesaplaşacağız. Türkiye ne olmak istiyor Çağdaş, laik bir devlet mi yoksa Hümeyni bozuntusu bir Ortadoğu İslam devleti mi olmak istiyor?

* Bunun kararını hep beraber, milletçe alacağız. Her yönüyle bu mücadeleyi vereceğiz, hukukta, seçimde, meydanlarda vereceğiz.