kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Carl Bildt'le arkadaşımız Bilge Eser görüştü.

'Gelişmeleri takip edip, karar vereceğiz'

Bilge ESER STRASBOURG
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı Carl Bildt: Kapatma davası ciddi bir konu ve çok yakından izliyoruz..
Türkiye, yarın Strasbourg'da yapılacak "Demokratik Kurumlar" üzerine acil oturumda AKP hakkındaki kapatma davası da dahil önemli konularda Avrupa Konseyi'nde masaya yatırılacak. Bu oturum öncesinde bugüne kadar Türkiye'ye verdiği desteğin yanısıra yapıcı eleştirileriyle de tanınan ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile konuştuk.

* Demokratik bir seçimle yönetime gelmiş bir hükümete yönelik kapatma davası açılması demokrasiyi tehlikeye atar mı?
Bunu söylemek için çok erken. Çünkü henüz bir karar yok. Ancak bu davayı Avrupa olarak ciddi bir konu olarak değerlendiriyoruz. Yakından izlediğimizi de söylemek isterim.

* Kapatma halinde AB nasıl bir tavır alabilir?
Birlik olarak herhangi bir "B" planı geliştirmedik. Gelişmeleri takip edip ona göre davranacağız. Her türlü karar gelebilir, ancak bir kapatmanın reform sürecini durduracağını söylemek için erken.

* Avrupa'dan baktığınızda Türkiye'deki bazı laik kesimlerin kaygılarını paylaşıyor musunuz?
Avrupalı gözlemcilerin kendilerini rahatsız edecek durumlarla karşılaştıklarını sanmıyorum. Türkiye ile ilgili gördüklerim için şunu söyleyebilirim; reform süreci büyük bir hızla devam ederken bir şeyler oluyor ve her şey bir anda tersine dönüyor.

* Türkiye'de ordu birçok kez gerek internet üzerinde gerekse basın açıklamaları yoluyla olsun tavrını ortaya koyuyor. Siz ordunun tüm bu tartışmaların ortasında nerede durmasını istiyorsunuz?
Ordular ancak demokrasilerde var olabilir. Ayrıca seçilmiş hükümetlerin yetkisi altındadır. Bu diğer tüm Avrupa ülkelerinde de böyledir. Türkiye'den de aynı uygulamaları bekliyoruz.