kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Entelektüel mafya ne derse o oluyor!

MEHMET ÇALIŞKAN / MAGAZİN
Altın Koza'dan ödülsüz dönen 'Beyaz Melek' filminin yapımcısı Murat Tokat ile sinema eleştirmeni Atilla Dorsay arasındaki gerilim tırmanıyor. Tokat: Bu işin başında festival mafyası var!..
Adana Altın Koza'dan ödül alamayan 'Beyaz Melek' filminin yapımcısı Murat Tokat, Atilla Dorsay'a sert çıktı. Dorsay'ın çok değer verdiği bir eleştirmen olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Tokat, şöyle devam etti:

İÇİMİZE SİNMEDİ
"Adana'da ödül alamamak tabii ki beni ve bu filme emek harcayan insanları üzdü. Bir filmin sanat eseri olup olmadığına festivaller değil, zaman karar verir. 1980 ve 1995 arasında çekilen sözde sanat filmlerinin akıbeti ne oldu? İnsanlar seyrettiği filmleri anlamadılar ve Türk filmlerine küstüler. Sinema o yıllarda dibe vurdu. O sanat filmlerinden bugüne kalan var mı, hangisini hatırlıyoruz? Hangi kanal bu sözde sanat filmlerini yayınlıyor?" Öfkeli yapımcı, ilk kez bir Türk filminin (Beyaz Melek'i kastediyor) Amerika'dan iki ödül birden aldığını ancak Adana Altın Koza'da sanat filmi olarak değerlendirilmediğini söyledi. "Bu durumu içimize sindiremiyoruz" diyen Tokat açıklamalarını iddialı cümlelerle sürdürdü: "Ülkemizde festival mafyası tüm festivalleri ele geçirmiş durumda. Entelektüel mafya ne derse, o oluyor. Yeşilçam'ın kalesi olan ve Türk Sineması'nın güçlenmesi için düzenlenen bu festivaller maalesef entelektüel mafyanın elinde. Bundan sonra 'Beyaz Melek'i festival mafyalarının olduğu ve büyük kepazelikler dönen festivallere asla sokmayacağız."

YENİ PROJELER VAR
Murat Tokat, sanat filmlerini 'resim sineması' olarak değerlendirirken; festivallerde ödül almayan 'Vizontele', 'Organize İşler', 'Kabadayı' gibi filmlere dikkat çekti ve "Gişe hasılatı yüksek hiçbir film ödül alamıyor" dedi. Tokat, Atilla Dorsay'ın belirttiği gibi Boyut Film olarak ilk ve son filmlerini yapmadıklarını sözlerine ekledi ve önümüzdeki günlerde hayli iddialı projelerle seyirciyle buluşmaya hazırlandıklarının altını çizdi.