kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Türk Telekom CEO’su Paul Doany

Ev telefonu sokağa çıkacak

CÜNEYT TOROS
Türk Telekom, Türkiye'de geliştirilen uygulamayla ev ve iş telefonlarının konuşma ağını hızlı internetin kullanıldığı her mekâna ve açık alana WiFi ceplerle genişletecek Türk Telekom CEO'su Paul Doany, dizüstü bilgisayar ve hızlı internet üzerinden sanal telefonu kullanarak ceple sabit telefonu tek numarada birleştiren çözümü dünyaya ihraç edeceklerini söyledi..
Bu yıl içinde halka açılarak, Türkiye'nin büyük borsa şirketleri arasına giren Türk Telekom, telekomünikasyon sektöründe ilk kez bir Türk şirketi tarafından bulunan hizmeti sunmaya hazırlanıyor. Türk Telekom CEO'su Paul Doany grubun teknoloji şirketi Argela tarafından bulunan WiFi üzerinden sabit telefonun ev ve ofis dışında kullanımı uygulamasına geçeceklerini açıkladı. Buna göre, ev telefonu üzerinden internetin bulunduğu her noktadan telefon konuşmasına olanak tanınacak. Bir sonraki aşamada Telekom bu hizmeti WiFi'li cep telefonlarına uyumlu hale getirecek. Doany, sorulamızı şöyle yanıtladı:

* GSM kullanıcıya ciddi anlamda özgürlük tanıyor. Kullanımı alanı geniş ve mekâna bağımlılık yok. Bununla nasıl rekabet edeceksiniz?
Biz kullanımı daha fazla artırmak için hem ses hem de veri tarafında daha kişisel ürünler yaratmaya çalışıyoruz. Örneğin, ev telefonunu cebinizde taşımanıza imkân veren bir ürün üzerinde çalışıyoruz. Bu çok maliyet etkin bir çözüm olacak. Buna yakınsama diyebiliriz. Ama dünyada türünün ilk örneği olacak. Bu tam anlamıyla bir Türk inovasyonu olarak ortaya çıkacak. Öncelikle taşınabilir bilgisayarlarda kullanılacak, daha sonra bu uygulamaya cep telefonu da eklenecek. Bugün evinizde bir sabit hat var. Bizim buradaki felsefemiz çok açık. Evde ya da işyerindeyseniz, her zaman sabit telefonu kullanmanız daha iyi. Şu anda WiFi hotspot alanlarımız var. Buralarda ADSL kullanabiliyorsunuz. Buradan çıkan fikir şu; Eğer siz ofisinizde ya da hotspot alanındaysanız, ev telefonuzu üzerine alacağınız bir uzantı numarasıyla örneğin laptopunuz üzerinde telefon görüşmesi yapabileceksiniz. Bunun bir sonraki aşaması, WiFi telefonla yapabilirsiniz veya WiFi özelliği olan cep telefonunuzla ev telefonunuz üzerinden görüşme yapabileceksiniz. Bunun içinde hem sesli hem de normal mesaj da olacak.

* Bu ulgulamanın aboneye avantajı ne olacak?
İnternetin kapsamı olan herhangi bir yerde şebeke sizi uzantı numarası ile algılayacak ve görüşme yapabileceksiniz. Bunu cep telefonu üzerinden de yapacaksınız. Ama müşteri çok düşük fiyatlara istediğiniz kadar konuşabilecek. Bunun özelliği bu hizmetin kişisel olması. Örneğin evdeki hattınızı dört kişilik bir aileden tüm aile bireyleri kullanıyor.