kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

3N'yi destekliyoruz, yatırım yapanla şehir içi rekabet yaparız

İLİŞKİLİ HABERLER
3N'yi destekliyoruz, yatırım yapanla şehir içi rekabet yaparız
* 3N'nin Türkiye'de olmasını desteklemiyor musunuz?
Biz Üçünçü Nesil (3N) mobil şebekeyi tümüyle destekliyoruz. Bu Avea için çok önemli fırsat. Buradaki problemimiz 3N'nin kendisiyle ilgili değil. Burada önemli olan hem ihalenin koşulları hem de numara taşınabilirliğiydi. Bizim burada bütün söylediğimiz, 3N'den önce numara taşınabilirliğinin çok iyi oturmuş ve kullanılıyor olmasıydı. Numara taşınabilirliği bir mahkeme açılması yoluyla durduruldu. Yaklaşık 1.5 yıl oldu ve mahkeme sürüyor. Bu nedenle, 3N'yi kimse değil, bizce bu mahkeme süreci durdurdu.

* Şehir içinde rekabetin önündeki engelin Türk Telekom olduğu söyleniyor. Siz gerçekten şehir içi rekabeti istemiyor musunuz?
Türkiye'de şehir içi konuşmada rekabet yok. Ama talep de yok. Zaten uzak mesafe görüşmelerinde IP üzerinden görüşmeler yaptırılıyor ve rekabet var. Burada ciddi oranda pay alanlar var. Türkiye'de rekabetin odak noktasını kurumsal müşteriler oluşturuyor. Toplam ses trafiğinin artması bu Telekom üzerinden olur olmaz önemli değil toplamda eğer yükselirse bu rekabet için de iyi olur. Türkiye'de rekabeti konuşurken, eski dönem fiyat üzerinden rekabet düşüncesini bir yana bırakmak gerekir, uzun dönemli bir rekabet stratejisi, geleceği hesaba katan bir rekabet stratejisini konuşmak gerekiyor. Çünkü ileride rekabet büyük oranda genişbant internet hizmetlerinde olacak. Bu alan da rakiplerimizin çok az yatırım yaptığı bir alan. Ancak bu yıl birkaç şirketin yatırım yapacağını umuyorum. Ve birkaç büyük ve güçlü rakip olmasını bekliyoruz. Bu oparatörleri bir gün genişbant tarafına odaklandıkları zaman ses üzerinden rekabete ihtiyacı olmayacak. Avrupa'daki piyasaya baktığınız zaman bu çağrı bazlı aramada kar olmadığını görecekler. Çünkü fiyat bazlı rekabette sürekli düşen fiyat şirketleri zor durumda bırakıyor. Bu rekabet modeli kendi içerisinde zorluk içeriyor. Bazı rakiplerimizin bazı alanlarda fiber döşediğini görüyoruz. Bundan memnunuz, çünkü o zaman istedikleri fiyat rekabetini ayrıca önemli olan hizmette rekabeti getirebilirler. Ancak yatırım yapmaları gerekiyor.