kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen

'Yumuşak inişi çift haneli reel faizle sağlayabiliriz'

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, Merkez Bankası'nın işinin zor olduğunu belirtirken "Ekonomide yumuşak inişi çift haneli reel faiz ödeyerek sağlarız" dedi..
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, global piyasalardaki krizin yanında, içte de siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa karşın sektörün ilk yarı yılda oldukça başarılı bir sınav atlattığını ancak kredilerde yeni başlayan yavaşlamanın devam etmesiyle üçüncü çeyreğin zor geçeceğini söyledi. Özen, dördüncü çeyrekte global piyasalarda toparlanmayla tekrar "olumlu bir resime" dönülebileceğini belirtti ve ekledi: "Global krizin yaşandığı ve Türkiye ekonomisinin büyüme hızının yavaşladığı bir ortamda ilk üç ayda kar kalitesinin çok yüksek olduğu kar-zarar cetveli açıklamayı başarabildik. İkinci üç aya baktığımızda da kar-zarar açısından bir olumsuzluk görmüyorum; bazı kredi hacimleri açısından bir yavaşlamanın başladığını, bunu Garanti Bankası'nın bilançosunda da hissedileceğini söylemek tabii ki doğru olacak. Bunu zaten bütün sektörün geri kalanında da görüyoruz."

'SWAP PİYASASI KAPANDI'
Sektördeki, vade uyumsuzluğu sorununa da dikkat çeken Özen, "Türk lirası kredilerde, TL bilançolarda vade uyumsuzluğu artıyor. Biz riskleri almıyoruz" dedi. Özen şu uyarıda bulundu: "Swap piyasası neredeyse kapandı. Sektör tabii ki hala uzun vadeli krediler veriyor. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda ve Hazine bonosu faizleriyle kıyasladığımız zaman daha da ucuza veriyor açıkçası. Hem ucuza veriyoruz hem de mevduatın vadesi kısaldı. Swapla fonlayamıyoruz. Hem hacim daraldı hem de faizler yukarı çıktı. Böyle olunca sektörde vade uyumsuzluğunun arttığını görüyoruz. Bu da faiz riski olduğunu ve sektörde bazı yanlışlıklar yapıldığını gösteriyor" İkinci yarıda üretici fiyatları endeksindeki artışın TÜFE'nin üzerinde olmasının da tartışılması gerektiğini kaydeden Özen "Bu da şirketlerin maliyetlerinin arttığını ve fiyatlarına yansıtmadığını gösteriyor. Dolayısıyla şirketlerin marjları daralıyor. Dolayısıyla iç talebe dayalı firmalarda çok iyi yönetim gerekiyor. Yoksa bu tahsili gelişmiş alacaklarda bir artış olarak geri döner" diye konuştu. Özen, sektör olarak zorlandıklarını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda kolay değil yapsanız bile son derece maliyetli. Yapsanız bile oralarda kullanım sanki bu yıl olmayacak gibi geliyor. Uzun vadeli ucuz finansman bulmanın son derece zor olduğunu düşünüyorum. Ama başarılı bir şekilde likiditeyi yönettiğimiz için böyle bir şeye ihtiyacımız da yok şu anda. 2009'da tekrar bu piyasaların da bize açılacağını düşünüyorum." Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomi ve para yönetiminin zor hale geldiğine işaret eden Özen, bunun için de faizlerin yükselme yönünde olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ekonomideki yumuşak inişi iki haneli reel faizle sağlayacağız. Onun için Merkez Bankası'nın işinin zor olduğunu düşünüyorum."