kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Telekom'da satılan 10 hissenin 1'i geri alındı

RAHİM AK
1 ay önce halka arz edilen Türk Telekom'un satılan 210 milyon dolarlık hissesi green shoe uygulamasıyla geri alındı. Böylece şirketin yüzde 1.6'sı daha ilk ayında borsadan çekilmiş oldu..
Türk Telekom'un yüzde 15'inin halka arzı sonrası fiyat garantisi için Garanti Yatırım halka arzın başlangıcından itibaren 7 kez yaklaşık 210 milyon dolarlık (263.9 milyon YTL) hisse aldı. Böylece şirketin yüzde 1.6 hissesi (halka arzda satılan payın yüzde 10'u) daha borsadan çekilmiş oldu. Green shoe (fiyat garantisi) uygulamasıyla konsorsiyum lideri Garanti Yatırım Ancak bu düşüşün ardından gelen alımlar, piyasada Garanti Yatırım'ın yaklaşık 300 milyon dolar civarında hisse geri alım hakkı bulunuyordu. 4.60 YTL'lik hisse fiyatı ile borsaya gelen Türk Telekom hisseleri halka arzda 5 kat talep geldiği belirtilmesine ve Garanti Yatırım'ın 200 milyon dolarlık alım yapmasına rağmen hisse dün 4.44 YTL'ye kadar geriledi. Şirketin halka arzda piyasa değeri 12.7 milyar dolardan 12 milyar 483 milyon dolara geriledi. Diğer bir deyişle şirket değeri yüzde 3.4 düşmüş oldu. Fiyatın düşük kaldığı tartışmalarının yapıldığı Türk Telekom halka arzında 5 kat talep gelmiş ve 1.9 milyar dolarlık (2.4 milyar YTL) halka arz gerçekleştirilmişti.

EN BÜYÜK HALKA ARZ
Türkiye'de bugüne kadar gerçekleşen en büyük halka arz olma özelliği taşıyan Telekom'un halka arz edilen yüzde 15 hissesinden, devletin kasasına 1 milyar 150 milyon doları yurtdışı, 967 milyon doları yurtiçi olmak üzere 1.9 milyar dolar girdi. Küçük yatırımcılardan 10 bin YTL'ye kadar hisse talep eden tüm yerli yatırımcıların talebi karşılandı. Yüzde 35 olan yerli payı yüzde 40'a çıkarıldı. Büyük yatırımcı talep ettiği hissenin sadece yüzde 6'sını alabildi. Şirket hisselerinin yüzde 55'i 2005'te Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin ailesinin sahibi olduğu Oger Telecom ile Telekom Italia konsorsiyumuna 6.55 milyar dolara satılmıştı.
Haberin fotoğrafları