kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Havalar ısındı sivrisineklere dikkat

Yeni Haber
Hava sıcaklıkların artmasıyla daha hızlı üreyen sivrisineklerin, taşıdıkları bazı bulaşıcı hastalıklar nedeniyle insan sağlığını tehlikeye sokabileceği bildirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Serez, dünya genelinde 3 bin sivrisinek türü bulunduğunu, bunların bir bölümünün insan sağlığını tehdit edebildiklerini söyledi.

Serez, sivrisineklerin, türlerine göre, insanlara sıtma, fil hastalığı (wuchereria bancrofti), şark çıbanı (tatarcık) gibi hastalıkların mikroplarını bulaştırıp ciddi sorunlara yol açabileceğine işaret etti.

Sivrisineklerde, insanlar ve hayvanlarda hastalık yapan birçok virüs bulunduğunu ifade eden Serez, sorunun çözümü için çevrede sivrisineklerin üreyebilecekleri su birikintilerinin bulunmasının önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Serez, özellikle evlere sivrisineklerin girmemesine engel olmak için kapı ve pencerelere tel kafesler yapılmasının önem taşıdığına işaret ederek, yataklarda ise cibinlik kullanılmasını önerdi.

Sivrisineklerin yoğun olarak bulundukları yerlere ''repllent'' adı verilen kovucu madde sürülebileceğini belirten Serez, gerek kapalı mekanlarda gerekse açık sahalarda böcek ilacı kullanımının sivrisinekle mücadelede etkin bir yöntem olduğunu sözlerine ekledi.

(AA)