kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yeni üniversitelerde kadro beklentisi

Yeni Haber
Geçen yıl kurulan Batman, Siirt, Mardin, Muş ve Bingöl'deki üniversiteler, kuruluşlarını tamamlayabilmek için kadro verilmesini bekliyor.

Batman, Siirt ve Mardin'deki üniversitelerin akademik kadrolarında henüz profesör bulunmuyor.

Muş'ta 1, Bingöl'de 2, Erzincan'daki üniversitede ise 3 profesör görev yapıyor.

-BATMAN ÜNİVERSİTESİ-

Batman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Göksenin Eseller, üniversitenin kısa süre önce kurulmuş olmasına rağmen hızla ilerlediklerini söyledi.

Hafta sonu 15 bin dönümlük alanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yerleşke temelinin atılacağını ifade eden Prof. Dr. Eseller, Fen-Edebiyat Fakültesi ve Mühendislik Mimarlık Fakültelerinin de projelerinin hazırlandığını belirtti.

Prof. Dr. Eseller şu bilgileri verdi:

''Türkiye genelinde YÖK'ün bu yılki prensip kararı nedeniyle tüm üniversitelerde olduğu gibi, akademik ve idari kadromuzun izni henüz verilmedi. Bunu bekliyoruz. Şu ana kadar sadece Makine Mühendisliği bölümü için öğrenci alma iznimiz geldi. Bu izinler önümüzdeki günlerde gelirse Eylülde ek kontenjandan bölümlere öğrenci alma şansımız olacak.Dicle Üniversitesine bağlıyken şimdi üniversitemize bağlanan Teknik Eğitim Fakültesi ile 2 MYO'da toplam 2 bin öğrencimiz mevcut. YÖK'ten çıkıp da Başbakanlık'ta bekleyen 5 fakülte ve 2 tane 4 yıllık yüksek okulumuz için kurulma izni bekliyoruz. Şu anda 3'ü yardımcı doçent olmak üzere toplam 40 öğretim elemanız var. Üniversite olarak tek sıkıntımız kadrolarımızı oluşturamamaktır. Üniversite, 8 fakülte, iki 4 yıllık yüksek okul, 2 meslek yüksek okulu ile faaliyet yürütecek. 5 yıl içinde 10 bin, daha sonra da 20 bin öğrenci hedefliyoruz.''

-SİİRT ÜNİVERSİTESİ-

Siirt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Asaf Varol, Mayıs 2007'de açılan üniversitelerinin kuruluşunu tamamlayabilmeleri için öğretim elemanı kadrosunun açılmasını istedi.

Daha önce Dicle Üniversitesi bünyesindeki Eğitim Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ile MYO'nun üniversitelerine bağlandığını belirten Prof. Dr. Varol şöyle konuştu:

''Bünyemizde Eğitim, Fen Edebiyat ve Mühendislik-Mimarlık fakülteleri, Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri MYO ve Siirt MYO ile Fen ve Sosyal Bilimler enstitüleri yer almaktadır.

Üniversitemizin kuruluşunu hızlı bir şekilde tamamlayabilmesi için öğretim elamanına ihtiyacımız var. Bu nedenle öğretim elemanları kadrolarının açılmasını istiyoruz. Göreve başladığımızda 3 yardımcı doçent görev yapıyordu. Şu anda üniversitemizde toplam 44 öğretim elemanı var. Yeni bölüm ve fakültelerin açılabilmesi için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ancak yeni bölümlerin açılabilmesi için çok sayıda öğretim elemanına ihtiyacımız var. Amacımız 2 bin 244 olan öğrenci sayısını önümüzdeki yıl 3 binin üstüne çıkarmaktır.''

-MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ-

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Balcı, Mayıs 2007'de kurulan Mardin Artuklu Üniversitesine şu ana kadar idari ve akademik tek bir kadronun bile verilmediğini söyledi.

''Benim önümdeki tek büyük engel ve en büyük sorunumuz bu'' diyen Prof. Dr. Balcı şöyle konuştu:

''İdari ve akademik kadro olmayınca üniversitenin kuruluşunu nasıl yapacağız ve ivme kazandıracağız? Bir yılımızı heba etmiş durumdayız. Ama bu süreç içinde üniversite kampüs alanı tahsisi yapıldı. Yerleşke planı tamamlandı, DPT'ye sunuldu. Bu önemli gelişmeydi. Tüm idari kadrolar Malatya'da. Dolayısıyla iş yükü çok ağır olduğu için uygulamada da ciddi sıkıntı yaşanıyor. 2008'de hiç bir üniversiteye idari ve akademik kadro verilmedi. Ancak yeni kurulan üniversitelere kadro verilmeyiş politikasını anlayabilmiş değilim. Yeni üniversitelere kadro önceliği verilmesi lazım. İlk etapta en az yaklaşık 50 öğretim üyesine ihtiyacımız var.''

Prof. Dr. Balcı, Mardin İl Özel İdaresince yaptırılan Kültür Merkezi bittiğinde hizmet binası olarak kullanacaklarını söyledi.Öte yandan, Balcı'nın kadrosu halen Dicle Üniversitesinde bulunuyor.

-ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ-

Erzincan'da 2006'da kurulan Erzincan Üniversitesinde 3 profesör, 9 doçent, 91 yardımcı doçent ile 56 öğretim görevlisi bulunuyor.11 okutman, 77 araştırma görevlisi ve 7 uzmanın görev yaptığı üniversitede 715 akademik kadro açığının bulunduğu bildirildi.Üniversitede ayrıca 12 okutman, 1 araştırma görevlisi, 1 uzman, 1 öğretim görevlisi ile 1 yardımcı doçentin geçici görev yaptığı kaydedildi.

5 bin 820 öğrencisi olan üniversite bünyesinde Eğitim, Hukuk ve Fen Edebiyat fakülteleri ile 1 yüksekokul, 5 MYO yer alıyor.

-MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ-

Mayıs 2007'de kurulan Muş Alparslan Üniversitesinde 1 profesör ile 4 yardımcı doçent, 22 öğretim görevlisi eğitim hizmeti veriyor.Üniversite bünyesinde, daha önce Fırat Üniversitesine bağlı Eğitim Fakültesi, MYO ile Van 100. Yıl Üniversitesine bağlı olan Sağlık MYO bulunuyor.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hamdi Muz'un kurucu rektörlük görevini üstlendiği Muş Alparslan Üniversitesinde 2007-2008 akademik yılında bin 300 öğrenci eğitim gördü.

-BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ-

Lisans eğitiminin henüz verilmediği Bingöl Üniversitesi bünyesinde 750 öğrenci eğitim görüyor. Mayıs 2007'de kurulan üniversitenin akademik kadrosunda 2 profesör, 5 yardımcı doçent, 20 öğretim görevlisi bulunuyor.

-KAFKAS ÜNİVERSİTESİ-

Kars'ta 1992'de kurulan Kafkas Üniversitesinde Veterinerlik, Fen Edebiyat, Eğitim, İktisadi ve İdari Bilimler ve Tıp fakülteleri ile 7 yüksek okul bulunuyor. Üniversitede 21 profesör, 33 doçent, 93 yardımcı doçent, 87 öğretim görevlisi, 48 okutman, 173 araştırma görevlisi, 13 uzman görev yapıyor.

-ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ-

Öte yandan; Doğu Anadolu Bölgesi'nin en köklü üniversitesi olan Atatürk Üniversitesi bünyesinde 14 fakülte, 5 yüksek okul, 9 meslek yüksek okulu bulunuyor. 1957'de kurulan üniversitede 285 profesör, 234 doçent, 621 yardımcı doçent, 96 öğretim görevlisi, 159 okutman, 941 araştırma görevlisi ve 62 uzman görev yapıyor.

32 bin öğrencisi olan üniversitede yeni kurulan ve gelişmekte olan fakültelerin öğretim üyesi eksiği bulunduğu belirtildi.

AA