kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hamas: Ateşkes var

AA
Yeni Haber
Mısır'ın arabulucuğuyla Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimi ile İsrail arasında varıldığı belirtilen ateşkes, Gazze'deki Hamaslı yetkililerce de doğrulandı.

Kahire'deki görüşmelerden sonra Gazze'ye dönen Hamas yetkililerinden Halil El Haya, ateşkesin, 19 Haziran Perşembe sabahı saat 06.00'da başlayacağını bildirdi. Ateşkesle ilgili İsrail'den henüz bir doğrulama gelmezken, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, ''Bir ateşkes ilanı için henüz erken'' dedi.

Halil El Haya, Kahire'den döner dönmez Gazze'de bir basın toplantısı düzenledi ve perşembe sabahı başlayacak ateşkesten 3 gün sonra ikinci aşama olarak İsrail'in ticari geçiş noktalarını kısmi olarak açacağını ve bir süre sonra da tümüyle açacağını söyledi.

Refah geçiş noktası konusunda ise Haya, Mısır'ın, tüm tarafları bir toplantıda biraraya getireceğini bildirdi. Bu toplantıya, daha önce geçiş noktalarının güvenlik sorumluluğunu üzerine almaya hazır olduklarını bildiren Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın temsilcilerinin yanısıra Avrupa Birliği ile Hamas yetkililerinin katılacağı ve Mısır sınırındaki Refah'ın açılmasıyla ilgili bir anlaşmaya varmaya çalışacakları belirtiliyor.

Hamas sözcülerinden Fevzi Barhum da Hamas'ın, Mısır'ın arabuluculuk çabalarının başarılı olmasına çok önem verdiğini belirterek, burada önemli olanın Gazze'ye uygulanan kuşatmanın kaldırılması, saldırıların durdurulması ve Filistin halkının çektiği sıkıntıların ortadan kaldırılması olduğunu bildirdi. Barhum, İsrail Genelkurmay Başkanı'nın, Gazze'ye operasyon hazırlıklarının sürdüğü yolundaki açıklamalarına değinerek, ''Şu anda gelen bilgiler, işgalcilerin Gazze'ye yönelik büyük bir hazırlık içinde olduğu yönünde. Ancak biz, işgalcilerin önüne başka bir seçenek koyuyoruz. Şayet işgalciler, bu gösterdiğimiz iyiniyete, adetleri olduğu gibi kötü niyetle karşılık verirlerse, biz de halkımızı direnişin birçok biçimiyle korumak zorunda kalırız'' diye konuştu.

GAZZE'DE ÖLDÜRÜLENLER İSLAM ORDUSU MİLİTANLARI

Mısır'ın ateşkesle ilgili doğrulamayı yaptığı saatlerde İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta hareket halindeki bir araca füze saldırısında bulunmuş, araçtaki 5 militan ölmüştü. Bu saldırının hemen ardından aynı bölge yakınlarındaki Deyr El Balah'ta da başka bir araç hedef alınmış ve burada da araçta bulunan 3 kişi, araçtan çıkmayı başarırlarken, gelen ikinci bir füze saldırısında 1'i yaşamını yitirmişti.

Her iki araçta ölenlerin tümünün, Gazze Şeridi'nde, El Kaide'ye yakın bir örgüt olarak bilinen İslam Ordusu militanları oldukları öğrenildi.

Ölenler arasında, İslam Ordusu'nun ikinci büyük lideri ve İsrail askeri Gilad Şalit'in kaçırılmasında adı geçenlerden Mümtaz Doğmuş'un kardeşi Mutaz Doğmuş'un olduğu da belirtiliyor.

İsrail ordusu, hedeflenenlerin, pek yakında büyük bir saldırıyı yapmaya hazırlanan İslam Ordusu militanları olduğunu doğruladı. İslam Ordusu, Gazze Şeridi'nde, 2 yıl önce Şalit'in kaçırılmasında rol oynayan 3 gruptan biriydi.

Han Yunus'taki El Nasır Hastanesi'ne taşınan cesetlerin kimlikleri, çoğunun paramparça olması nedeniyle uzun bir süre teşhis edilemedi. Ancak İsrail'in son hava saldırısı, ateşkesle ilgili gelişmelerde ters bir etki yapmadı.

Bu arada Suriye'nin başkenti Şam'daki kaynaklar da İsrail'in ateşkes konusunda mutabık kaldığını, tüm saldırıları durdurarak karşılıklı anlaşma doğrultusunda bölgeye uygulanan kuşatmayı kaldıracağını söylediler.

Hamas'ın siyasal liderlerinden Dr. Halil El Haya ile Dr. Cemal Ebu Haşem, Şam'da Hamas'ın üst düzey liderleriyle görüşmeler yaptıktan sonra, bu sabah Kahire'de ateşkesle ilgili görüşmelerini sürdürmüşlerdi.

BARAK: ''ATEŞKES İLANI İÇİN HENÜZ ERKEN''

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da kısa bir süre içinde bir ateşkes anlaşmasına varma olasılığını gözden geçirdiklerini belirtmesine karşın, ''Bir ateşkes ilanı için henüz erken'' dedi.

Barak, bir konferansta yaptığı konuşmada, İsrail ordusunun her olasılığa karşı hazırlıklı olduğunu belirtti, bir taraftan da hem İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasının sağlanması, hem de Gazze ile sınırdaki Yahudi topluluklarına huzurun getirilmesi için bir ateşkese ulaşma fırsatını güçlendirmenin önemli olduğunu dile getirdi.

İsrail Başbakan Yardımcısı Haim Ramon ise ateşkese karşı olduğunu vurguladı ve bunun ''radikal İslam için yeni bir zafer anlamına geleceğini'' söyledi.

Ramon, radikal İslam'ın önce Lübnan'da bir kazanım sağladığını savunurken, şimdi aynı şeyi Gazze'de yapacağını ifade etti ve ''Hepsinin ötesi, neden Hamas (ateşkes için) anlaşma arayışında ? Çünkü, bu onlara Gazze'yi bir Hamas devleti olarak sunma şansını verecek'' diye konuştu.