kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Biberon dişi çürütüyor!

Yeni Haber
Uzun süre biberonla beslenen çocuklarda diş çürümelerine daha sık rastlanılmaktadır. Bu dişler tedavi edilmezse ağrı ve iltihaplanma yapar. Çekilmek zorunda kalırsa da çocukta konuşma problemleri ortaya çıkabilir...

Çocuğun ilk diş hekimiyle tanışması ve diş kontrolünün, ilk süt dişi sürer sürmez (6-9 ay arası) yapılması tavsiye edilmektedir. Bu ilk diş hekimi ziyareti; çocuğun ortama, yardımcı personellere ve diş hekimine alışmasıyla birlikte, ileride yapılacak diş tedavilerinde daha az endişe duymasını sağlayacaktır.

6 aylık kontrollerle diş hekimi çocuğu takip altında tutabilir, yanlış beslenme alışkanlıkları konusunda aileyi uyarabilir ve çürükten koruyucu uygulamalar hakkında aileleri bilinçlendirebilir. Bebeklerde ilk dişler ağızda yer almasıyla, beslenmelerden hemen sonra dişler temizlenmeye başlanmalıdır. Çürük oluşturma riski yüksek gıdalarla beslenen bebeklerde gıda artıkları dişlerin üzerindeyken uykuya dalmaları, uykuda tükürük akışının azalmasıyla çok hızlı şekilde demineralize olarak çürümektedir. Bebeklerin diş temizliği için çeşitli firmaların çıkardığı özel yeni doğan, 0-2 yaş fırçaları ile diş temizliği sağlanabilmektedir.

ÖZEN GÖSTERİLMELİDİR

Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Uzun süre biberonla beslenen çocuklarda gözlenen bu çürüklere "biberon çürüğü" adı verilmektedir. Biberon çürüklerinde öncelikle üst ön dişler etkilenir.

Çürükler genellikle kolay görülmeyen yerler olan dişlerin arka kısımlarında başlar. Sonra üst çene arka dişler ve ardından alt çene arka dişler etkilenir. Alt kesici dişler genellikle bu durumdan etkilenmez. Çünkü dil üstlerine gelerek onların ağız içerisindeki sıvılara maruz kalmasını önler ve bakterilerin yıkıcı etkilerinden korur. Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebek, anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.

Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek kalıcı dişler de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açar. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa çocukta konuşma problemleri ortaya çıkabilir.

YAPILMASI GEREKENLER

Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gerekir.

* Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin.

* Süt ve mamalara şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin aynı şekilde emziği bala ve reçele batırmayın.

* Bebek beslendikten sonra hemen arkasından mutlaka su içirin.

* İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla beslenme sonrasında temiz, ıslak bir tülbent ile dişler temizlenmeli ve dişetlerine masaj yapılmalıdır.

* Özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir. 1 yaşından sonra biberonla beslenme alışkanlığı yavaş yavaş bırakılmalıdır.

SAKLAMBAÇ