kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
GENÇLERE YATIRIM... 1988'de kurulan Coşkunöz Eğitim Vakfı, lise çocuklarına 18 aylık eğitimle meslek lisesi diploması veriyor. Şirketlerin yüzde 5'e varan kâr payları da vakfa aktarılıyor.

Hamidiye zırhlısından doğdu Boeing'e motor parçası üretiyor

ŞAH TANYERİ
Bursa'da Kemal Coşkunöz adlı öğretmenin çatal bıçak üretimiyle başlayan girişimciliğinden, otomotiv, ısı, savunma, havacılık, kauçuk sektörlerinde 434 milyon dolarlık ciro yapan bir topluluk ortaya çıktı..
Okurlarımızı bu hafta Bursa'ya götürüyoruz. Suyun hayat verdiği Yeşil Bursa'da, zengin bir sanayi kültürü ve çeşitli sektörlerde çağın gelişmesine ayak uyduran kuruluşlarla karşılaştık. Bunlardan birini, Anadolu'da artık girişimciler arasında sıklıkla gördüğümüz gibi bir öğretmen vücuda getirmiş. Kemal Coşkunöz'den bahsediyorum. 25 Ağustos 1921 tarihinde Bursa'da doğdu. Tophane sanat ve Yıldız askeri nakliye okullarını bitirdi. Mısır'daki İngiliz tank montaj fabrikasına uzman olarak yetiştirilmek üzere gönderildi.

İLKLERE İMZA ATTI
Türkiye'ye dönünce 1946 yılında Tophane Sanat Okulu'nda öğretmen olarak çalışmaya başladı. 1949 yılında okulu bırakıp sanayiye atıldıktan sonra pek çok ilke imza attı. 1949 yılında ilk kez kalıpla çatal, bıçak, kaşık üretimini gerçekleştirdi. İlk yağ keçesinde, ilk çelik otobüs karoserinde imzası var. Bursa'nın ilk sendikalı firması oldu. Balkan Savaşı sırasında başarılı deniz çarpışmalarıyla ünlenen Hamidiye kruvazörü jilet olmak üzere 1966'da söküldüğünde, pare zırhlarını alarak kendi pres makinesini yapan Coşkunöz, 2000 yılında vefat etti. Ailenin ikinci kuşağının yönetiminde Coşkunöz, bugün otomotiv, ısı, savunma, havacılık, kauçuk gibi sektörlerde 13 şirketi, 2 bin 500 çalışanı ile 434 milyon dolarlık ciro gerçekleştiren bir topluluk seviyesine ulaştı. Cironun yüzde 40'ı ihracattan sağlanıyor. Otomotiv yan sanayisi ürünleri, kalıp, makine imalatında uzman grup, savunma ve havacılık sanayisinde de hızlı adımlarla ilerliyor.