kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şehir turu

Bush'un havluları 'Kara Tezgâh' ürünü
Bursa'da, "kara tezgâh" denilen eski tip dokuma tezgâhlarıyla imal edilen havluları ABD Başkanı Bush, İspanya Kralı Juan Carlos ve dünyanın en zengin işadamlarından Bill Gates'in kullandığını söylersem, sakın abarttığımı düşünmeyin. Bu başarının mimarı Forza Tekstil şirketinin sahibi Selim Aykıran. Londra'da tekstil okuyup İtalya'nın Bologna kentinde çalışmaya başladı. Armani'yi gömlek koleksiyonları hazırlayan Aykıran, daha sonra New York'a yerleşti. Bir İstanbul ziyaretinde arkadaşlarına hediye etmek üzere Mısır Çarşısı'nda aldığı Bursa imalatı havluların çok beğenilmesi üzerine, bu havluların dokunulduğu Bursa ve Denizli'deki 52 kara tezgâhı satın alıp üretime başladı. Havlu koleksiyonunu alım müdürünün beğenmesi ile Beyaz Saray müşterileri arasına girdi.

"Türkiye'de insansız depolar yapacağız"
Mağaza ekipmanları ve otomasyonu konusunda faaliyet gösteren Üçge'nin temeli, 1976'da Gökçin ve Yalçın Aras adlı kardeşler tarafından Gökçelik şirketiyle atıldı. Raf alıp satan şirket, 80'li yıllarda imalata başladı. 1990'da "güç, güven ve görkem"i temsilen "Üçge" başlığı altında yoluna devam etti. Bugün 5 ayrı fabrikada, 700 kişilik istihdamla 50 milyon Euro ciro gerçekleştiriyor. 65 ülkeye ihracatı var. Üçge'nin Yönetim Kurulu Üyesi Okan Aras, Türkiye'nin gelecekte lojistik üssü olması için dağıtımın hızlı olması gerektiğine işaret ederek, "Tam otomatik depolama sistemleri için Avusturya şirketi TGW ile el sıkıştık. Türkiye'de insansız depolar yapacağız" dedi.

Karavanda doğdu lunaparkta büyüdü
Galip Sakder, Türkiye'yi lunapark olgusu ile tanıştıran isimlerden Ömer Sakder'in küçük oğlu olarak 1958 yılında karavanda doğdu. Babası, İzmir'de panayırda düzenlediği bisiklet ve motosiklet turları büyük ilgi görünce, işi büyütmeye karar vermiş, şehir turnelerine çıkmıştır. Bir yere yerleşme kararı ise Bursa'da realize edilir. Çocukluğu oyuncaklar arasında geçen Galip Sakder, 1975'te bayrağı devralır. Starpark Lunaparkçılık şirketini kurarak, 1990'da lunapark oyun üniteleri üretimine girer. İtalya dahil Avrupa'nın birçok ülkesine lunapark oyuncağı ihraç eder. Türkiye'nin pek çok kentinde lunapark eğlence salonları açan Galip Sakder'in 35'e yakın işletmesi bulunuyor. Sakder, kendi işletmeleri dışında anahtar teslim eğlence merkezleri kuruyor.

'Yat küçükse karada üretim daha akıllıca'
Türkiye'de deniz kıyısında olmadan da tekne üretebilen sayılı denizcilik kuruluşlarından biri Bursa'da faaliyet gösteriyor. Karsan'ın çoğunluk hissedarı olan Kıraça Şirketler Topluluğu'nun kurduğu Sirena Marine'den bahsediyorum. Otomotivdeki başarıları, tekne yapımının da kapısını açmış. İtalyan Azimut- Benetti Grubu için 42 feet (13.21 metre) Azimut teknelerini üretiyor. Teknelerin fonksiyon testleri, fabrika bahçesindeki havuzda gerçekleştiriliyor. 1 yıllık sürede 17'nci tekneyi yaptıklarını belirten Genel Müdür Saffet Üçüncü, "Tekne çok büyük olmadıkça imalat deniz kenarında olmak zorunda değil. Yüksek paralar verip tersanede yer alacağınıza, 18-20 kilometre ileride karada kurmak daha akıllıca" diyor.
Haberin fotoğrafları