kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Suda dalga büyüyecek 3 yeni yatırımcı geliyor'

ESEN EVRAN
Eski Saneta Su Genel Müdürü Sürmen, şimdi yeni şirketlere danışmanlık yapıyor. Sürmen, "Fıratpen, Çetinsan ve Ahmet Zeki Akar su pazarına girecek" diyor..
Türkiye içme suyu pazarında faaliyet gösteren pek çok firmada görev alan, son olarak Saneta Su Genel Müdürlüğü'nü yürüten ve kısa zaman önce ayrılarak sektöre danışmanlık hizmeti vermeye başlayan Bülent Sürmen, yılda yüzde 8-10 oranında büyüyen sektörün, önümüzdeki günlerde sürpriz yatırımcılar göreceğini söyledi. Su pazarının 10 yılda 40 milyon dolardan 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını, kişi başına yıllık tüketimin 5 litreden 90 litreye çıktığını söyleyen Sürmen, "Toplam 7 milyar litrelik tüketim içinde damacana suyun payı yüzde 70" dedi. Bülent Sürmen, sektörü bekleyen gelişmeleri şöyle anlattı:

* Toplam kaç ulusal marka var?
200'ün üzerinde marka olmuştur. Ama bilinen ve konuşulan marka 20 civarında. Bu da pazarın yeni olmasından kaynaklanıyor. Son bir yılda yeni bölgesel firmalarda artış görüldü. Türkiye'nin değişik yörelerinde yeni tesisler kuruluyor ve kurulmak isteniyor (Sapanca bölgesinde orman İdaresi yeni kuruluşlara izin vermeyi durdurdu). Rize, Diyarbakır, Van, Mersin, Gümüşhane, Samsun ve Marmaris gibi il ve ilçelerde yeni yatırımlar var. Bölgesel tesislerde el değiştirmeler de hızlandı. Sektörün önde gelen yabancı sermayeli şirketleri nakliye bedellerinin yüksekliğinden dolayı yerel tesisleri satın alarak kendi bünyelerine katıyor. Bu değişimlerde en önemli kriter, mevcut suyun debisi ve kalitesi tabii.

YILLIK BÜYÜME YÜZDE 10
* İçme suyu pazarının yıllık büyüme oranı nedir?
Pazar yılda yüzde 8-10 oranında büyüyor. Önümüzdeki yıllarda kişi başına yıllık su tüketiminin 120 litrelere çıkması bekleniyor.

* Yeni yatırımcılar kimler?
Değişik sektörlerden birçok kuruluş ve yatırımcı grubu su sektörüne giriyor ya da hazırlık yapıyor. Fıratpen'in Trakya'da, Çetinsan'ın Mersin'de büyük yatırım için hazırlık yaptıkları piyasada konuşuluyor. Yine Sapanca'da petrolcü Ahmet Zeki Akar liderliğinde bir yatırımcı grup Revan Su Tesisleri'ni satın aldı. Grup 2.5 ayda tesisi yeniden inşa edip makine parkını, isale hatlarını yeniledi. Haziran ortasında sektöre güçlü ve iddialı bir şekilde girmeyi planlıyorlar. Geçtiğimiz aylarda Kızılay, Şile'de bulunan Şadırvan tesislerini satın alarak sektöre girdi. Javsu Marmara Bölgesi'nde etkin olabilmek için Sapanca bölgesinde tesis arıyor.