kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Dexia İcra Kurulu Başkanı Axel Miller bankanın 10. yıl kutlamasında "Biz bankayı alarak Zorlu’yu zengin ettik ama biz çok çok daha zengin olduk" demişti.

TMSF ile Dexia'nın 10 milyon dolarlık pay anlaşmazlığı

RAHİM AK
Dexia, Denizbank'ı alırken yüzde 1 Fon payını yatırdı. Ancak TMSF, bankayı alan Dexia SA/NV'nin diğer 4 dolaylı ortağından da devredilen payın % 1'ini istedi..
Denizbank'ı 2.4 milyar dolar vererek alan Dexia grubunun ortaklık yapısının farkı olması gruba 10 milyon dolara patladı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Denizbank hisselerinin devri nedeniyle ödenmesi gereken yüzde 1'lik Fon payını yatıran Dexia SA/NV'nin ortağı olan 4 bankadan, Bank Belgium, Credit Local France, Dexia Banque Internationale Lüksemburg ve ABD'de kurulu Dexia'dan yine aynı parayı istedi. Uzlaşma sağlanamazsa Dexia, Fon'a yaklaşık 10 milyon dolar daha yatırmak zorunda kalacak. Dexia SA/NV Denizbank'taki 2 milyon 463 bin lot yani şirket sermayesinin yüzde 75 hissesini 2.44 milyar dolara satın almıştı. Yasa gereği Dexia bu satın almada devreden sermayenin yüzde 1'ini yani yaklaşık 2.4 milyon doları TMSF'ye Fon payı olarak yatırdı. Çünkü Bankacılık Kanunu'nun 18 ve 130'uncu maddeleri bir bankayı devralanların nominal değerinin yüzde 1'lik kısmını Fon'a devredeceğine hükmediyor. Dexia SA/NV'nin ortakları Dexia'nın diğer şirketleri olduğu için TMSF bu şirketleri de dolaylı ortak sayıp devredilen payın yüzde 1'ini onlardan da istedi. 4 ayrı Dexia şirketinden 2.5 milyon dolar Fon payı yatırılması istendi.

20 ŞİRKETTEN PAY İSTENEBİLİR
Dexia, devralınan payın Fon bedelinin Denizbank'ı satın alan Dexia SA/NV tarafından ödendiğini belirterek itiraz etti. Denizbank yetkilileri bütün global şirketlerin bu şekilde 20-30 ortakları olduğunu belirterek bu anlayışla 20 ortaktan da aynı payın istenebileceğini ve isteğin mantıksız olduğunu dile getirdiler. Edinilen bilgilere göre TMSF ve Dexia konu hakkında uzlaşma sağlamak için görüşmeler sürdürüyor.