kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Julie Roberts

Çevreci yıldızlar işbaşında

Hollywood ünlüleri içinde bulundukları sosyal sorumluluk projeleri ile milyonlara örnek oluyor. Özellikle çevreyi korumak, hava kirliliği ve küresel ısınma, yıldızların gündeminde ilk sırayı alıyor..
Sosyal sorumluluk projelerine soyunan ünlü yıldızlar milyonlara örnek oluyor. Son yıllarda çevre dostu kampanyalara destek veren; çevreyi korumak adına farklı örgütlerde aktif olarak görev alan ünlülerin sayısı hiç de az değil. Tanınırlıklarını anlamlı projeleri hayata geçirmek için değerlendiren yıldızların gündeminde küresel ısınma ve hava kirliliği başı çekiyor.

* JULIA ROBERTS
Anne olduktan sonra çevre sorunlarına karşı daha duyarlı olduğunu söyleyen Julia Roberts; eşi Danny Moder, üç yaşındaki ikizleri Hazel ve Phinnacus ve 11 aylık bebeği Henry ile mutlu bir aile tablosu çiziyor. Roberts özel olarak inşa ettirdiği güneş enerjisi tasarrufu yapan çevre dostu bir villada oturuyor. Ünlü aktris, okul servislerinde hava kirliliğini sebep olmayan biodizel yakıtının kullanılmasını öngören kampanyaya destek veriyor ve çevre sorunlarına çözüm getirilmesinin şart olduğunu düşünüyor: "Çocuklarımızın geleceğini güvence altına almak için çevre kirliliğini engellemek zorundayız. Geç olmadan derhal harekete geçmeliyiz."

* JAKE GYLLENHAAL

"Oynayacağım filmleri politik görüşlerim doğrultusunda seçiyorum" diyen Jake Gyllenhaal 2004 yılında oynadığı 'Tha Day After Tomorrow' filminden sonra küresel ısınmaya karşı yürütülen kampanyaları desteklemek için Kuzey Kutbu'na gitti. Ünlü aktör, aynı zamanda Future Forests Programı ve Global Green Kampanyası için de aktif olarak çalışıyor. Gyllenhaal, "Küresel ısınma çoğu insan için soyut bir kavram. Herkes büyük tehdidin varlığından haberdar ancak üzerine düşeni yapmıyor. Ne yazık ki Eskimolar, küresel ısınmanın etkilerini birebir yaşıyorlar ve kelimenin tam anlamıyla eriyip gidiyorlar. Onları kömür madenindeki kanaryalara benzetiyorum" diyor.

* JOSH HARTNETT
Küresel ısınmaya karşı çözüm getirmek amacıyla kurulan Global Cool Örgütü'nün öncülerinden olan başarılı aktör Josh Harnett, geçtiğimiz aylarda şarkıcı KT Tunstall ile birlikte British Museum'da düzenlenen ve hava kirliliğin konferansına katıldı. Hartnett; "İnsanların hava kirliliği konusunda daha bilinçli olmaları gerekiyor. Herkes kendi hayatında değişiklikler yapmalı" diyor. Minnesota'da; ekolojik donanımı sayesinde çevreye uyum sağlayan Prius Hybrid otomobilini kullanan Hartnett, başlarda herkesin garipsediğini şimdi bu otomobile alıştıklarını söylüyor.

* ORLANDO BLOOM
Orlando Bloom; geçen yıl küresel ısınmanın etkilerini gözlemlemek ve medyanın dikkatini çekmek için Antarktika'ya gitti. "Buzullar gerçekten çok görkemli, ama ne yazık ki hepsi eriyip gidiyor. Onları nesli tükenen dinozorlara benzetiyorum" diyen Bloom, aynı zamanda iklim değişikliklerinin neden olduğu problemlere çözüm getirmeyi amaçlayan Global Green isimli organizasyonun da kurucu üyeleri arasında. Londra'daki evini güneş enerjisi sağlayan yalıtım sistemleri ve çevreye uyumlu ev teknolojileriyle inşa ettiren Bloom, "Yakıt tasarrufu sağlayan SUV araçlarını kullanmayı tercih ederseniz daha fazla ağaç dikilmesine ya da rüzgar enerjisisantrallerine katkıda bulunursunuz. Doğanın dengesini korumalıyız" diyor.

* GWYNETH PALTROW
Gwyneth Paltrow; çevre sorunlarına karşı duyarlı ünlülerin başında geliyor. Oyuncu; enerji tasarrufu için çalışmalar yürüten Act Green Kampanyası'na Cameron Diaz ile birlikte destek veriyor. Oğlu için klorsuz bebek bezi tercih eden ünlü yıldız, günlük hayatında da çevre kirliliğine karşı önlem alıyor. Çevreyi korumak konusunda küçük yaşta bilinçlenen Paltrow'un oyuncu olan annesi Blythe Danner da doğal kaynakları koruma çalışmaları yürüten organizasyonlarda 30 yıldır aktif görev alıyor. Güzel oyuncu, ailesinin izinden yürümekten mutluluk duyduğunu dile getiriyor ve ekliyor: "Çevre sorunlarına karşı bilinçli olmak ve gereken tedbirleri almak benim ailemden edindiğin en önemli ve anlamlı misyon."

* PENELOPE CRUZ
Cruz Hollywood ünlülerini yoksulluk ve insan hakları konusunda duyarlı davranmaya teşvik ederek; sosyal sorumluluk projelerinin başkanlığını yürütüyor. Çevre kirliliğine karşı yürütülen kampanyalarda da görev almaya başlayan Cruz, Global Green Örgütü'nün de destekçilerinden biri. Çevre Dostu Arabalar Oscar Ödülleri Organizasyonu'nu başlatan Cruz kendine U2 grubunun solisti Bono'yu örnek alıyor ve "Bono'nun zamanını ve emeğini bu işe adamasını takdir ediyorum. Onun dünyayı değiştirdiğini düşünüyorum" diyor.

* LEONARDO DICAPRIO

Çevre sorunlarını ele alan Leonardodicaprio.org isimli siteyi 1998 yılında kuran aktör, büyük yankılar uyandıran 11th. Hour isimli belgeselin yapımında da görev aldı. DiCaprio; 2007'de kasırga yüzünden harap olan ve yeniden çevreye uyumlu olarak inşa edilen Kansas eyaletinin konu edildiği Eco- Town isimli belgeselin de yapımcılığını üstlendi. Oyuncu; "Alışveriş yaparken ödeme yaptığınız şirket çevre sorunlarına duyarsız ise siz de farkında olmadan onları desteklemiş oluyorsunuz. Bu konuda bilinçli olmak zorundayız" diyor. *Marie Clarie
Haberin fotoğrafları