kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Küresel ısınmaya karşı önlem alın!

1- Elektrikli eşyaları standbay'da bırakmayın!
Her evde; standby konumunda, elektrik tüketimine sebep olan ortalama 20 cihaz bulunuyor. Bu cihazların fişlerini prizden çekerek yılda çeyrek tonluk karbondioksitin havaya karışmasını önlemiş oluyoruz. Toplam tasarruf: Kişi başına yılda yaklaşık 350 kg. karbondioksit.

2- Daha az kaynat, daha fazla soğut!
İhtiyacınız bir bardak sıcak su ise elektrikli ısıtıcınızda kalan ılık suyu da kullanabilirsiniz. Dondurucuları çalıştırırken de soğutma ayarını en sona getirdikten sonra daha düşük bir seviyede sabit tutun. Toplam tasarruf: Kişi başına yılda yaklaşık 12 kg. karbondioksit.

3- Düşük watt'lı ampul!
Düşük watt'lı ampuller, normalde kullandığımız ampuller ile aynı yoğunlukta ışık verse de; onların üçte biri kadar enerji harcıyorlar. Bir evde kullanılan 25 ampulün düşük watt'lı ampullerle değişmesi, 25 kg. karbondioksitin oluşmasını engelliyor. Toplam tasarruf: Kişi başına yılda yaklaşık 100 kg. karbondioksit.

4- Suyun tazyiğini azaltın!
Banyonuzda daha az tazyikli duş başlıklarını kullanmanız yeterli. Bu başlıklar sayesinde 68 kg. karbondioksitin atmosfere karışmasını önlersiniz. Toplam tasarruf: Kişi başına yılda yaklaşık 138 kg. karbondioksit.

5- Gerekmedikçe otomobil kullanmayın!
Büyük şehirlerde araç kullanımı sonucunda her yıl kişi başına 1.8 ton karbondioksit havaya karışıyor. Bu kirliliği az da olsa engellemek için dizel ya da doğal benzinle çalışan arabaları kullanarak 0.4 ton tasarruf sağlayabilirsiniz. Çevre dostu otomobiller kullanarak yılda 0.8 ton karbondioksitin üretilmesini engelleyebilirsiniz. Toplam tasarruf: Kişi başına yılda yaklaşık 1.3 ton karbondioksit.

6- Evlerinizi yalıtın!
Sıcaklığı binanın içine hapseden yalıtım sistemleri sayesinde yakıt tüketiminizi azaltabilirsiniz. Toplam tasarruf: Kişi başına yılda yaklaşık 1.3 ton karbondioksit.

7- Geri dönüşüm sağlayın!
Kullanılmış kağıt, cam, metal ve plastikleri geri dönüştürerek evinizin 1.4 tonluk karbondioksit üretiminin yaklaşık üçte birinin önüne geçmiş oluyorsunuz. Toplam tasarruf: Kişi başına yılda yaklaşık 600 kg. karbondioksit.

8- Kurutma makinelerine dikkat!
Çamaşır kurutma makineleri tam anlamıyla çevre düşmanı cihazlar... Çamaşır makinelerini daha az çalıştırmak, çalıştırıldığı zaman da iki kilodan fazla çamaşır yıkamak ortalama 45 kilo karbon monoksitin yayılmasına engel oluyor. Toplam tasarruf: Kişi başına yılda yaklaşık 260 kg. karbondioksit.

9- Sağlıklı beslenin!
Sağlıklı beslenmek fazla kalori ve karbon monoksit alımını engeller. Toplam tasarruf: Kişi başına yılda yaklaşık 1.7 ton karbondioksit.
Haberin fotoğrafları