kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Engelli çocuklara atla terapi

Yeni Haber
Marmaris'te fiziksel ve zihinsel engelli çocuklara ata bindirerek terapi yapılıyor.

Terapi merkezi kurucusu Salih Kandemir, fizyoterapi için özel olarak eğitilmiş at kullandıklarını belirterek, ''At, hastanın leğen kemiğine hareket impulslarının (sinir hücreleri tarafından taşınan elektriksel uyarı) aktarılmasına aracı olarak kullanılıyor'' dedi.

Hippoterapinin etkili bir yöntem olduğunu kaydeden Kandemir, şunları söyledi:

''Hasta yürüyüş hızındaki atın üzerinde oturur. Bir at yürüyüş hızındayken dakikada yaklaşık 110 impuls iletir ki bu hareket halindeki dinamik fizyoterapi için eşsiz bir potansiyeldir. Atın sırtı aracılığı ile iletilen bu titreşimler yukarı ve aşağı, öne ve arkaya, sola ve sağa hareketler sağlar. Önce bu hareketler leğen kemiği tarafında emilir ve gövde kaslarına sıralı olarak düzeltilmiş rahat bir duruş için yoğun bir alıştırma sağlar.

Düzeltilmiş bir vücut duruşu hareketleri sınırlayan nörolojik rahatsızlıkları olan tüm hastalar için çok önemlidir. Bu aynı zamanda yürüyemeyen hastalar için de çok önemlidir. Gövde kullanımı eğitimi tekerlekli sandalye bağımsızlığını da korur.''

''KASLARI GÜÇLENDİRİR''

At üzerinde hippoterapinin kas gerilmelerini düzenlediğini, gevşek kasları güçlendirdiğini kaydeden Kandemir, şöyle dedi:

''Spastik kasları gevşetir ve rahatlatır. Kısa kasları gerginleştirir. Kas dokusu küçülmelerini ve deformasyonunu önler. Belirli gövde tepkilerini harekete geçirir, gövde kontrol ve duruşunu geliştirir ve düzeltir. Tavır ve denge öğretir.

Tükürük salgısına yol açan kafa duruşunu, konuşmayı ve yemek yeme davranışlarını iyileştirir. Algılamayı geliştirir. Ayrıca şunu da eklemek gerekir ki hippoterapinin bütün etkileri yalnızca yukarıda belirtilenler değildir, ruhsal ve psikolojik etkileri de vardır. Atla birliktelik yaşama yeni bir çeşni katar, öz saygıyı arttırır ve dokunma davranış ve güdülemesini eğitir.''

(AA)