kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşte OKS soru ve cevapları

Yeni Haber
Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liseleri, Polis Koleji ve özel okullarda okumak isteyen öğrencilere yönelik olarak son kez düzenlenen Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sona erdi.

* OKS 2008/ A Kitapçığı soruları ve cevap anahtarı için tıklayınız

* OKS 2008/ B Kitapçığı soruları ve cevap anahtarı için tıklayınız

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, sınavın Türkiye genelinde sorunsuz tamamlandığını bildirdi.Sınav, yurt içinde tüm iller ve bazı ilçeler ile yurt dışında 8 şehirde toplam 247 merkezde, 2 bin 842 binada, 49 bin 430 salonda gerçekleştirildi.

Sınav saat 10.00'da başladı ve 120 dakika sürdü. Görme ve işitme engelli adaylara 30 dakika ek süre tanındı. Adaylara matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler ve Türkçe alanında toplam 100 soru yöneltildi.Sınava, 468 bin 905 erkek, 444 bin 707 kız toplam 913 bin 612 aday katıldı. Sınavda, 1899 engelli aday ter döktü.Sınav sonuçları 11 Temmuzda açıklanacak.

ÖĞRENCİLER SINAVA GİRDİ VELİLER DUA ETTİ

OKS sınavında veliler öğrencilerden daha büyük heyecan yaşadı. Sabahın erken saatlerinde çocukları ile birlikte sınava girecekleri okula gelen veliler, sınav bitimine kadar okul önlerinde bekledi.

Çocuklarına salona girene kadar eşlik eden anne babalar, sınavın başlaması ile bu kez çocuklarını duaları ile yalnız bırakmadı.

Çıkardıkları gürültüden öğrenciler rahatsız olmasın diye görevlilerce okul bahçesinin dışına çıkartılan velilerden bir çoğu, sınav saati boyunca ellerini havaya kaldırıp çocuklarının başarısı için dua etti. Çocuklarını heyecanlanmamaları konusunda sıkı sıkı tembih eden anne babaların, sınav boyunca heyecandan yerlerinde duramadıkları gözlendi.

ÇELİK: ÇOCUKLARIMIZI ARABACI BEYGİRİ GİBİ BU SINAVLARA KOŞMAMALIYIZ

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Çocuklarımızı arabacı beygiri gibi sınavlara koşmamalıyız'' dedi.

Çelik, bir veli olarak Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) heyecanını yaşadı. Çelik'in kızı Büşra, Çankaya Kılıçarslan Lisesi'nde OKS'ye girdi. Kızını sabah sınava getiren Çelik, sınav başladıktan sonra ayrıldı ve sınav bitimine yakın yeniden geldi.

Sınavın bitiş saatini beklerken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, ''Kızınız heyecanlı mıydı, siz heyecanlı mısınız?'' sorularına, ''Kızım da çok heyecanlı değildi, açıkçası ben de çok heyecanlı değilim. Onları bu şekilde heyecana sürüklemek de doğru değil. Sonuçta bu normal bir süreç. Paniğe gerek yok'' yanıtını verdi. ''Kızınız başarılı bir öğrenci mi?'' sorusu üzerine Çelik, şöyle konuştu:

''Kızım iyi bir öğrenci sayılır. 'İlle de şurayı kazan, kazanmazsan bizi mahcup edersin' gibi bir havaya sokmadık. Bunun doğru olmadığını da düşünüyorum. Bütün ailelere de bunu tavsiye ediyorum. Çocuklarımızı arabacı beygiri gibi bu sınavlara koşmamalıyız. Tabii seyri içinde onları rahat bırakmalıyız. Rahat bırakmak 'ilgilenmeyelim', 'teşvik etmeyelim', 'motive etmeyelim' anlamında değil. Elbette onlara gerekli şartları hazırlamamız lazım, imkanları vermemiz lazım. Ama onlara eziyet etmememiz lazım.''

''Kızınız dershaneye gitti mi?'' sorusunu Çelik, ''Dershaneye gitti sayılmaz, takviyeler aldı ama öyle nizami olarak dershaneye gitti diyemeyiz'' diye yanıtladı.

Çelik, etrafını saran velilerle sohbet etti ve sınavdan çıkan öğrencilere nasıl geçtiğini sordu. Bu sırada velilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, OKS'nin yerine Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) getirildiğini anımsattı. ÖSS ile ilgili de bir çalışma yapıldığını söyleyen Çelik, ''Buna da yeni bir düzenleme getireceğiz. Onu şimdiden söylemeyeyim, çalışıldıktan sonra kamuoyuna açıklayacağız. Öğrencileri rahatlatacak bir sistem olacak'' dedi.

Çelik, daha sonra sınavdan çıkan kızı Büşra'yı yanına alarak, gazetecilerin soru yönelteceklerini söyledi. Büşra Çelik, sınavının nasıl geçtiğinin sorulması üzerine ''İyiydi, biraz heyecanlıyım'' dedi.

Sınavda ''zorlandığı sorular olduğunu'' söyleyen Büşra Çelik, ''Matematik daha zordu'' dedi. Büşra Çelik, Ahmet Ulusoy Anadolu Lisesi'nde okumak istediğini söyledi.

Bu arada, sınavdan çıkan öğrenciler genellikle sınavlarının iyi geçtiğini belirtirken, bazıları matematik sorularında zorlandıklarını dile getirdiler.

Öte yandan, Çelik, gazetecilerin Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliği ile ilgili kararına ilişkin değerlendirmesini sormaları üzerine ''Eskidi artık o...'' dedi. Bir gazetecinin, ''Ama şimdiye kadar bir değerlendirme yapmadınız'' sözleri üzerine Hüseyin Çelik, ''Her konuda bir değerlendirme yapmak zorunda mıyım'' diye konuştu.

(AJANSLAR)