kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Enflasyon hedefine 'kalın' ayar

Merkez Bankası, "Enflasyon çıpa özelliğini yitiriyor" dedi ve 2009-2011 arasında yüzde 4 olan TÜFE hedefini değiştirdi. "2009'da yüzde 7.5, 2010'da yüzde 6.5, 2011'de yüzde 5.5 olacak" diyen Merkez'in önerisine hükümet onay verdi..
Merkez Bankası, hükümete bir mektup yazarak 2009-2011 arasında yüzde 4 olan enflasyon hedeflerinin çıpa olma özelliğini yitirdiğini belirterek hedeflerin değiştirilmesini önerdi. Mektupta, TÜFE'yi; 2009 için yüzde 7.5, 2010 için yüzde 6.5, 2011'de de yüzde 5.5'e çıkarmayı öneren Merkez Bankası'na yanıt gecikmedi. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek "Yeni hedefler hükümet için uygundur" dedi. Böylece enflasyon hedeflemesinin 3'üncü yılında ilk kez belirlenen hedeflerden vazgeçilerek yeni hedefler kabul edildi. Merkez Bankası, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e hitaben mektup yazdı. Mektupta, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan 22 Mayıs'ta 2009-2011 dönemi bütçe hazırlıklarına temel oluşturacak 'Orta Vadeli Program' hazırlıkları için enflasyon rakamlarına ihtiyaç olduğunun bildirildiği bilgisine yer verildi. "Bu açık mektup, 2009- 2011 dönemi için enflasyon hedeflerini önermek amacıyla hazırlanmıştır" denilen mektupta, gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin orta vadede enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edeceği ve yüzde 4 hedefine ulaşmayı geciktireceği uyarısında bulunuldu. "Enflasyon nominal çıpa olma özelliğini yitirdi" denilen mektupta şu değerlendirmede bulunuldu: "Geçen iki yıl içinde arz şoklarının olağan dışı boyutlara ulaşması enflasyon hedeflerinin belirgin olarak aşılmasına neden oldu. Daha da önemlisi, bu şokların etkilerinin, başlangıçtaki tahminlerin tersine uzun bir müddet devam edeceğine ilişkin algılamalar giderek güçleniyor. Bu doğrultuda güncellenen projeksiyonlar, para politikasının temkinli bir duruş gösterdiği bir durumda dahi, enflasyonun yüzde 4 seviyesine ulaşmasının oldukça uzun bir süre alabileceğine işaret ediyor. Daha da önemlisi enflasyon hedefinin nominal çıpa özelligini yitirdiği gözlenmekte. Bu nedenle, enflasyon hedeflerinin, 2009 yılı sonu için yüzde 7.5 ve 2010 yılı sonu için yüzde 6.5 olarak güncellenmesi; 2011 yılı için ise yüzde 5.5 olarak belirlenmesi önerimizi degerlendirmelerinize arz ederiz."

YANIT GECİKMEDİ
Bakan Mehmet Şimşek de Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a gönderdiği cevap niteliğindeki mektupta, enflasyon hedeflerinin güncellenmesi konusundaki değerlendirmeyi hükümetin uygun gördüğünü belirterek yeni hedeflere onay verdi. Şimşek, tek haneli enflasyona ulaşabilmek amacıyla Merkez Bankası'nın aldığı ve alacağı tüm tedbirleri desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.