kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SAİT GÜRSOY

Gençlerimizin gözüyle kontenjan artışı

Geçen hafta Haber 7'de "Bugün" programında üniversitelerin kontenjanlarının artmasını konuştuk. Öncelikle eğitim konularına yer veren, böyle kaliteli bir programı hazırlayıp, sunan değerli dostum Ersoy Dede'yi kutluyorum.
Türkiye ve Dünya'daki sıcak gelişmeleri, yerinden canlı bağlantılarla ekrana getiren Ersoy Dede, programda ayrıca gündem yaratacak konuklarıyla yaptığı güncel söyleşileri ekrana taşıyor.
YÖK Genel Kurulu üniversitelerdeki kontenjanların ortalama yüzde 20 artırılmasına onay verdi. Kontenjan artırımına 20 üyenin 11'i evet derken, 9'u hayır dedi. Sonuçta örgün lisans düzeyinde 2007'de açık olan programlarda yaklaşık 130 bin olan öğrenci kontenjanı, bu yıl aynı programlar esas alındığında yaklaşık 154 bin oldu. Lisans düzeyindeki ikinci öğretim programları kontenjanlarının, birinci öğretim ile eşitlenmesi kararlaştırıldığından 2007 yılında açık olan ikinci öğretim programlarında 33 bin olan öğrenci kontenjanı, bu yıl 51 bine yükseldi.

Hayırcılar...
YÖK'ün muhalif kanadına göre, öğrenci kontenjanlarının artırılması kararı, son birkaç yıl içinde çok sayıda yeni üniversite kurulması kararı gibi herhangi bir plana ve programa dayanmıyor . Üniversitelerimizin görüşü alınmadan alınan bu karar, en başta yükseköğretim sisteminin üst kuruluşu olarak yükseköğretim kurulunun benimsemesi gereken katılımcılık ilkesine aykırı düşüyor. Yükseköğretim kuruluşlarının öğretim elemanı, altyapı ve finansal kaynak eksiklikleri gözetilmeden alınan ve siyasal gerekçelerden kaynaklandığı izlenimi yaratan bu kararla, yükseköğretim sistemimizin karşı karşıya bulunduğu sorunlar, özellikle eğitim kalitesi ve araştırmayayın performansı açısından daha da ağırlaştıracak. Kontenjan artışları, yükseköğretim kuruluşları başta olmak üzere ilgili kurumlarla işbirliği içinde, yurtiçi ve uluslararası gelişmeler ve farklı alanlardaki eleman talebine ilişkin öngörüler ışığında önümüzdeki birkaç yıl içinde bir bütün olarak hedeflenmeli. Kontenjan artışları ise bir plan çerçevesinde ve yıllara yayılarak kademeli bir biçimde yapılmalı. İşte kontenjanların artırılmasıyla ilgili YÖK'ün hayır diyen üyelerinin görüşleri.

Evetçiler...
Gelelim bu konuda evet diyen üyelerin görüşlerine. 1996 ve 2007 yılları arsında üniversitelerin öğretim elemanı sayısı yaklaşık yüzde 95 artmış. Buna mukabil aynı yıllar arasında lisans programlarındaki artış yüzde 40 olmuş. Üniversiteye giriş sınavlarındaki birikim göz önüne alındığında, YÖK ve diğer yetkili kurumların, kapasite artışını destekleyecek önlemler almalarının gerekliliği vurgulandı. Bu nedenle, 2008-ÖSS'de kontenjanlarda geçen yıla oranla büyük oranda artış sağlandığı belirtildi. Devlet üniversitelerinde yapılan bu kontenjan artışı vakıf üniversitelerini kapsamıyor. Kontenjan artırımı, öğretim elemanı sayısındaki artış, üniversitelerin talepleri, fiziki altyapı ve bazı programların özel niteliklere sahip olması gibi faktörler göz önüne alınarak yapılmış. Muhalif üyelerin karşı çıkmasına rağmen, YÖK artış miktarının üniversitelerin önerileri doğrultusunda yapıldığını üzerine basa basa açıkladı. Fakülte ve bölümlere ilişkin ayrıntılı kontenjan tabloları ÖSYM'nin 2008-ÖSYS Tercih Kılavuzu'na son şeklinin verilmesinin ardından kamuoyuna açıklanacak.

Bence...
Üniversite kapısında yaklaşık 1 milyon 600 bin genç var. Fakültelerin kontenjanları ise yaklaşık 200 bin kişi. Tamam, ayrı görüşte olan üyelerin kendilerine göre haklı oldukları yönler var. Bu konudaki görüşlerini saygıyla izliyorum. Ne yazık ki, 195 dakikalık ÖSS'nin sonunda açılacak kapı, genci "Nasıl bir yaşam istiyorum" sorusunun yanıtı ile karşılaştıracak. Sakın bunu atlamayın. Bu kapı, her geçen gün önünde biriken genç sayısının artmasından dolayı, daha da zor açılacak. Kısacası buradan içeri girecek çok küçük bir grup mutlu olurken, dışarıda kalan büyük bir grup ise mutsuzluklarıyla baş başa kalacak. Üniversiteli olmak... Hayali bile güzel... Ancak ulaşmak çok zor. Gençler üniversiteli olmak istiyorlar. Hakları değil mi? Gelin bu konuya bir de üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan gençlerimizin gözüyle bakalım. Ben o gözle bakmaya çalışıyorum . Devlet üniversitelerimizdeki kontenjan artışı, vakıf ve KTTC üniversitelerini olumsuz etkileyecek. Bence, 2008-ÖSYS'de bu üniversitelerimizin kontenjanlarını doldurabilmeleri 185 baraj puanının düşürülmesinde yarar var.
9 Haziran Pazartesi günü SABAH'ta 2008-OKS soru ve yanıtları yer alacak. Şimdiden gazetenizi ayırtın.