kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Akaryakıtta vergi indirimi olmazsa kontak kapatırız'

HACER GEMİCİ
Akaryakıt fiyatlarındaki artış altında bunalan şehirlerarası otobüs firmaları ÖTV'nin inmesi için iş bırakma eylemi yapmayı planlıyor..
Son yıllarda özel havayolu şirketlerinin rekabeti ile zor bir dönem geçiren otobüs firmaları akaryakıt fiyatlarındaki artışın da etkisi ile seslerini hükümete duyurmak için harekete geçti. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, özel tüketim vergisinde (ÖTV) bakanlık belgeli araçlara yönelik özel bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getirerek, "Biz sesimizi duyurmaya çalışıyor. Sayın Ulaştırma Bakanı sadece hava ve deniz yolu taşımacılarının bakanı değil. Bizim sorunlarımız ile de ilgilenmeli. Aksi takdirde şehirlerarası otobüs firmaları olarak bizler bir-iki günlük işi bıraka eylemi yapmayı bile düşünüyoruz" diye konuştu.

'SEKTÖR HOMURDANIYOR'
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu olarak daha önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan başta olmak üzere AKP'nin ağır toları ile ÖTV'nin kaldırılması yönünde görüşmeler yaptıklarını da anlatan İlgin sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne daha önce sektörümüz ile ilgili bir rapor verdik. Bu sektörde kullanılan yakıtın yüzde 60'ına yakını kaçak ya da ne olduğu belirsiz yakıt. Vergiler bu kadar yüksekken, akaryakıtın fiyatı sürekli artarken bu oran daha da yükselebilir. Ancak ÖTV oranı düşerse kaçak da kontrol altına alınacaktır. Biz bunu istiyoruz bu yapılmazsa bizim sektör artık homurdanmaya başladı. Beklenmedik eylemler olabilir." Yolcu taşımacılığı yapan yaklaşık 450 otobüs şirketinin bulunduğunu ifade eden ve bunların son yıllarda ayakta durmak için değişik çözümler ürettiğini da anlatan İlgin, "Örneğin Metro'nun altında şu anda 54 tane yerel firma var. Ulusoy da, Varan'da küçük firmaları çatısı altına alıyor. Yine İzmir'de 58 şirket bir çatı altında toplanarak vatandaşa servis hizmetini ortak vermeye başladı. Sektör masraflarını kısmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Sıra hükümette" dedi.