kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Genç kalmak için bol bol şarkı söyleyin!

Didiem Seymen
Prof. Dr. Mehmet Öz, yıllara meydan okumanın yollarını anlattı. Genç kalmanın başlıca sırrının insanlarla yardımlaşmak olduğunu belirten Öz, ekledi: Stresten korunmak için bol bol spor yapın ve şarkı söyleyin. Bunlar, içinizin huzurla dolmasını sağlar.....
Her insan uzun ve sağlıklı bir ömür sürmenin hayalini kuruyor. Dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, uzun yaşamanın başlıca sırrının başkalarına yardım etmek olduğunu söylüyor. İşte Öz'den yıllara meydana okumanızı sağlayacak tüyolar...

* Yaşlanmaya karşı koymanın temel yöntemi nedir?
Başkalarına yardım etmektir. İnsanlar başkalarına yardım etmek için para ve zaman harcıyor. Aslında başkalarına yardım ederken, kendinize de yardım ediyorsunuz. Başkasına yardım etmek, stresle savaşmanın da bir yolu.

STRES DÜZENİNİZİ BOZAR

* Stres, erken yaşlanmanın tetikleyicisi midir?
Günümüzdeki stres ile geçmişteki stresin en büyük farkı; mağara adamlarının e-postaya sahip olmamalarıydı. Bu yüzden onların stresleri geçiciydi. Stres, yaklaşmakta olan bir tehlike ile başa çıkabilmeniz için biyolojik sistemleri yükseltir. Fakat aşırı stres; kalp krizi, kanser ve sakat bırakan kazalar gibi nihai stres sonlandırıcıları için zemin hazırlar. Ayrıca uyku düzenini bozar. Bu da alkol, yemek ya da televizyon programlarına sağlıksız bir bağımlılık yaratabilir.

* Siz kendinizi stresten nasıl uzak tutuyorsunuz?
Ben içimde hiçbir şey tutamam. Her şeyi etrafımdaki insanlara açık açık anlatırım. Çünkü beni rahatsız eden şey ne ise; anlatırsam bunun tekrarı olmaz. Eğer haksızsam ve bu bana anlatılırsa en azından kızmam. Ayrıca çok spor yapıyorum. Spor yaptıktan sonra hem kendimi çok yorgun hissediyorum, hem de içimdeki tüm telaşlar yok oluyor. Egzersizleri yavaş yavaş yapıyorum. Genç gözükmek için adalelerin biraz büyük kalması lazım. Bunun için de adaleleri yormak şart.

İYİ HİSSETTİRİYOR
* Şarkı söylemenin insanı rahatlatıcı bir etkisi var. Nereden kaynaklanıyor bu etki?
Şarkı söylemek hem zihinsel, hem de fiziksel açıdan çok sağlıklıdır. Yapılan araştırmalara göre; şarkı söyleyerek bağışıklık sistemi yükseltilebilir ve böylece kişinin yapacağı doktor ziyaretleri azalır. Bunun nedeni şarkı söylerken vücuda endorfin ve iyi hissetme hormonu 'dopamin' salgılanmasıdır.
Haberin fotoğrafları