kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ömer Yüngül

TV'ciler 'Tayvanlı usta' ile LCD'nin kalbini üretecek

MELTEM ERSOY
Panelden vazgeçip 'televizyonun kalbi' modül üretimine odaklanan ve Hükümet ile teşvik için görüşen Türk sanayiciler, Uzakdoğulu bir firmayla da teknoloji transferi için anlaşma aşamasında..
Aralık 2007'de Türkiye'nin 3 büyük televizyon üreticisinden biri olan Profilo Telra, iflastan korunmak için mahkemeye başvurunca, gözler sektörün diğer büyük oyuncularına çevrilmişti. Çünkü, tüplü televizyondan panel televizyona geçiş için gereken milyar dolarlık yatırımların yapılamaması ve artan Asya rekabeti, Avrupa'da satılan her 10 televizyonun 6'sını üreten Türk sanayicilerinin ortak sıkıntısıydı. Aradan geçen yaklaşık 6 ayda, dev üreticiler, 'televizyonun kalbi' olarak niteledikleri modül yatırımı yapmaya başladılar. Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grup Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, "Artık televizyonun kalbi diyebileceğimiz ve görüntünün niteliğini belirleyen modül yatırımı yapma zamanı" dedi. Özdemir, Beylikdüzü'ndeki fabrikalarında bu yatırıma başladıklarını anlatarak, şu an tek tek firmaların bu yatırıma başladıklarını, ama üreticilerin biraraya gelerek ortak bir platform oluşturmasının maliyeti ve süreyi kısaltacağını söyledi.

UZAKDOĞULU PARTNER
"Üreticiler olarak biraraya gelmek için görüşüyoruz" diye devam eden Özdemir, Uzakdoğulu bir firmayla teknoloji transferi anlamında işbirliğinin de gündemde olduğunu ifade etti. Söz konusu firmanın Tayvanlı olduğu öğrenildi. Özdemir, "Devlet teşvik verirse daha hızlı işler yapabiliriz. 500-600 milyon dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Hükümet ile temas halindeyiz" diye konuştu. Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül de, modül için 40 milyon Euro'luk bir yatırım yaptıklarını anlatırken, bu rakamı 150 milyon Euro'ya çıkarmayı planladıklarını dile getirdi. Yüngül, "Bunun devlet politikası olması lazım. Mesela, LG Polonya'da benzer bir yatırım yaptı ve orada 250 milyon Euro'luk devlet teşviği aldı. Bu, bizde de işlerin nasıl yürümesi gerektiğine dair bir işaret" dedi.
Haberin fotoğrafları