kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ahmet Hasyüncü

Şehir Turu

'Aşevi değil işevi lazım' deyip iki fabrika kurdu
KİŞİSEL başarılarla tanınan Kayseri'de, 5 ailenin ortak bir sosyal projesine de tanık olduk. Ortak sayısına istinaden, şirkete "Beşler" adı verilmiş. İplikle başlayan yatırım, yalıtım için taşyünü imalatıyla ikinci fabrikaya ulaşmış. 300 kişilik istihdam sağlıyor ve kazancın yüzde 10'u hayır işine harcanıyor. Kökenek, Kuzucu, Hasyüncü, Haseki ve Bağkale ailelerinin kurduğu şirketin öyküsünü, Beşler Tekstil'in kurucu Başkanı Ahmet Hasyüncü'den dinledik. Yoksullara yiyecek için aşevi organizasyonunda biraraya gelinir. Aşevinden yemek alanların sayısı kısa sürede 300 kişiden bin 200 kişiye yükselir. Yaz döneminde sayı azalınca araştırırlar. Havalar ısındığında insanlar iş bulmakta, yemek alanların sayısı da azalmaktadır. "Bu memlekette aşevlerine değil, işevlerine ihtiyaç var" deyip fabrika kurarlar.

'Kayserilinin adı çıkmış artık herkes uyanık'

KAYSERİ'YE gidince, hesabını iyi bilmekle özdeşleşen ve adeta bir markaya dönüşen Kayserililiğin ne demek olduğunu da bir kez girişimcilerin ağzından dinleyelim dedik. Ama önce, 1 milyona varan nüfusun sadece yüzde 12'sinin kökeninin Kayseri olduğunu not edelim. İşkadını Sema Elmacıoğlu, "Genlerimizde ticaret var. Daha 6 yaşındayken babama, kar yağsa da keçe satsak dermişim. O zaman merdivenlere kayıp düşülmesin diye keçe konurmuş. Kayseri'de iki kişi biraraya gelse, 'Ne alsak, ne satsak' diye ticareti konuşur" diyor. Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü ise, herkesin her bilgiyi anında internetten öğrendiğine işaret ederek, "Kayserilinin adı çıkmış. Artık herkes uyanık" ifadesini kullanıyor.

Pastırma tüketimi yerinde sayıyor
KAYSERİ, bilindiği gibi pastırma üretim merkezi. Yılda 600 ton pastırma üretiliyor. Her yıl 100 binin üzerinde büyükbaş hayvan kesiliyor. Bir sığırdan 16 çeşit pastırma elde ediliyor. Pastırma yapımında manda eti kalmadığı için artık tamamen dana eti kullanılıyor. Kayseri pastırmasının tadının bozulmadığını belirten Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, "Kayseri doğal pastırma için en güzel hava şartlarına sahip illerden biri. Eylül ile kasım arasındaki 3 ayda en güzel pastırma yapılır. Bu dönemde, gece gündüz farkı fazladır. Isı farkı 25-30 derece olur" dedi. Pastırmanın yüzde 90'ının Kayseri'de yapıldığını belirten Ünlü, nüfus arttığı halde, alım gücü düştüğü için tüketiminin artmadığını bildirdi.

Nal imalatıyla başladı kentin kilitçisi oldu
TÜRKİYE'NİN ilk kilit fabrikalarından Hok'un kuruluş öyküsü, 1940'lı yıllara, Kayseri'deki tayyare fabrikasının çırak okuluna uzanıyor. Çırak okulunu bitiren Osman ve Halim Küçükkatırcı kardeşler, askerlik dönüşü 1946'da dükkanlarını açmışlar. Nal imalatı ile işe başlayıp, ülkenin gelişimine paralel olarak civata, gazocağı başlıkları, asma kilit üretimiyle devam etmişler. İkinci kuşak yöneticisi Zeki Küçükatırcı, evsahibini parmak izi ve retinadan tanıyan sistemin uygulanabildiği kilitler ürettiklerini bildirdi.
Haberin fotoğrafları