kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Büyükanıt ağır konuştu

Yeni Haber
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt,Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Dolmabahçe'de yaptığı görüşmenin içeriğiyle ilgili iddialar konusunda, ''akıl almaz bir suçlamayla karşı karşıya kaldığını belirterek, bugün bu konuda dava açıldığını bildirdi.

Orgeneral Büyükanıt, davaların ''Genelkurmay Başkanlığı ve kişisel olarak ceza ve tazminat davası şeklinde iki gazeteye açıldığını'' söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliğince düzenlenen ''Azerbaycan Milli Günü'' resepsiyonuna katıldı.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin ''Yargı ve Hükümet arasındaki gerginliği nasıl değerlendirdiği'' sorusu üzerine şunları söyledi: ''Benim bu konuda hiçbir şey söylemem mümkün mü asker olarak? Şimdi 'kapatma davası' diyeceksiniz. Yargıya intikal etmiş konuda konuşmak olmaz. Şemdinli olaylarında beni suçladılar, bir astsubayı tanıyorum diye ve neredeyse yargılamaya kalktılar. Ben o lafı söylediğim zaman daha yargı süreci başlamamıştı. Şimdi, yargıya intikal etmiş bir konuda ne söyleyebilirim ki? Devletin en üst kurumlarının arasında koordinasyonsuzluk olduğu söylenebilir mi? Bu genelkurmay başkanının sorumluluk alanında değildir. Sorumluları anayasada yazar.''

Bir gazetecinin, ''sizin temsil ettiğiniz kurum açısından bir uyumsuzluk olduğunu düşünüyor musunuz?'' sorusuna karşılık Orgeneral Büyükanıt, kurumlar arasında uyumun sağlanmasının genelkurmay başkanının sorunu olmadığını belirterek, ''Onun sorumlusu anayasada yazar. Onlar da gereğini yapar'' dedi.

DOLMABAHÇE'DEKİ GÖRÜŞME

''Akıl almaz bir suçlamayla karşı karşı karşıya kaldım, bugün itibariyle konu yargıya intikal etti'' diye konuşan Büyükanıt, bir gazetecinin ''Dava mı açtınız efendim?'' sorusu üzerine, hem kendisinin hem de eşinin dava açtığını belirtti.

''Dava konusunun, Dolmabahçe'deki görüşme olup olmadığı'' yönündeki soruyu ise Orgeneral Büyükanıt, ''Yargıya intikal etmese söyleyemem. Gereken dava bugün açılmıştır. Kurumsal olarak ceza, şahsi olarak tazminat'' diyerek yanıtladı.

Orgeneral Büyükanıt, davanın tazminat miktarının sorulması üzerine ''Söylemeyeyim. Mahkeme safhasında öğreneceğiz'' dedi.

Orgeneral Büyükanıt, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Birçok saldırıya uğradım bu kadar adisine uğramadım. Çok adiliklere uğradım da bu kadar adisi olmadı. Bu da yargıya intikal etti. Dava sürecinde gerekeni avukatlarım yapacaktır.''

Orgeneral Büyükanıt, Dolmabahçe'deki görüşmede nelerin gündeme geldiğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken şunları kaydetti: ''Konuşmuyorum, dava konusu, ama orada olmayan kişilerin 'efendim kulislerde bunlar konuşuluyor...' O zaman dava açıldı. Onları getirirler, mahkeme karşısına çıkarken, onları da anlatırlar, tabii doğruysa...

Bir genelkurmay başkanı bu kadar adi şekilde suçlanamaz. Ben şahsen çok üzüldüm. Yargının kararını bekleyeceğiz. Karara saygılıyız.''Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, davaların Genelkurmay Başkanlığı ve kişisel olarak ceza ve tazminat davası şeklinde iki gazeteye açıldığını söyledi.

''AZERBAYCAN BİZİM KARDEŞİMİZ, CANIMIZ''

Azeri bir vatandaşın, Karabağ'da PKK terör örgütü üyelerinin bulunduğunu belirtmesi üzerine Orgeneral Büyükanıt, ''O konuda benim elimde somut birşey olmadan birşey yapamam, ama duyduysanız, varsa vardır. İstihbarat elemanı değilim ben'' dedi.

Azeri vatandaşın, ''Azerbaycan'ın canınızla, kanınızla yanında mısınız?'' sorusuna Orgeneral Büyükanıt, ''Azerbaycan bizim kardeşimiz bizim canımız'' sözleriyle karşılık verdi.

YUNANİSTAN'LA İLİŞKİLER

Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dimitrios Grapsas ile yaptığı görüşme hakkındaki bir soru üzerine, ''iki ülke arasındaki ilişkilerde olumlu gelişmeler bulunduğunu, asker olarak gayretleri olduğunu'' söyledi.

Orgeneral Büyükanıt şunları kaydetti: ''Askeri faktörler var. Psikolojik faktörler var, ama biz asker olarak iki asker oturup Türkiye ile Yunanistan arasındaki konuları konuşup çözemeyiz. Güvenlik ortamı yaratabilirsek, bu sorunları o ortamda çözebiliriz. Bizim gayretimiz bu. İki ülkenin askeri de bu konuda iyi niyetli. Umarım olumlu adımlar atılır, ama bu adımları herkes desteklemeli. Türkiye ile Yunanistan arasında psikolojik atmosfer var. Benim oradaki ziyaretim esnasında Türk basınında hiçbir olumsuz haber çıkmadı, çıkmaz, ama orada asker daha zor durumda. Onları yenmeleri lazım.''

PKK TERÖR ÖRGÜTÜ ELE BAŞLARI


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, PKK terör örgütü ele başlarının Kuzey Irak'tan ayrılışlarıyla ilgili herhangi bir gelişme olup olmadığı yönündeki soruya, ''O söylediklerimizin geçerliliğini kabul ediyoruz, ama 'yüzde 100 bu böyle' diyemeyiz. Verilen bilgilerin gerçek payı çok yüksek'' yanıtını verdi.
Haberin fotoğrafları